Xi waarschuwt partij voor corruptie

BEIJING - De nieuwe Chinese partijleider Xi Jinping heeft het vernieuwde Politbureau van de communistische partij voorgehouden dat corruptie een groeiend probleem is, dat in andere landen geleid heeft tot maatschappelijke onrust en de val van regeringen.

In een toespraak, waarvan de tekst maandag door het staatspersbureau Xinhua werd verspreid, bood Xi echter geen specifieke nieuwe voorstellen om de corruptie aan te pakken.

"Als corruptie steeds ernstiger wordt, zal dat tot de ondergang van de partij en het land leiden!", zei Xi volgens Xinhua.

In de toespraak ging Xi in op de theoretische basis van de partij, maar zei hij dat de leiders ook rekening moeten houden met de praktische realiteit van het besturen van een land en het voeling houden met wat er leeft onder 'het volk'.

Geen politiek jargon

Zijn opmerkingen over corruptie vielen op doordat ze relatief vrij waren van het politieke jargon waar toespraken voor de communistische partij meestal bol van staan.

"In de afgelopen jaren zijn er binnen onze partij ernstige schendingen van de discipline geweest, zeer slecht van aard, met een verschrikkelijk politiek effect en veel onrust als gevolg", zei Xi, die vorige week voor tien jaar tot nieuwe leider werd gekozen.

'Beperk machtsmisbruik'

Hij maande functionarissen op alle niveaus om anticorruptiebepalingen na te leven en familie of vrienden minder ruimte te geven om hun invloed te misbruiken voor persoonlijk gewin. Maar voorstellen om onafhankelijke instellingen voor onderzoek naar corruptie in het leven te roepen bleven vooralsnog uit.

De partij, die de rechtbanken, politie en aanklagers in haar macht heeft, faalt dikwijls in het bewaken van zichzelf, maar wil ook niet haar eigen macht ondergraven door dit in handen te leggen van een onafhankelijk orgaan.

Sommige functionarissen zijn sinds 2010 verplicht hun inkomsten, vastgoedbezittingen en ander vermogen te melden bij hun superieuren, maar dit heeft weinig geholpen om de corruptie terug te dringen.

Lees meer over:
Tip de redactie