Turkse regering gaat praten met PKK

ANKARA - De regering van Turkije gaat praten met de Koerdische Arbeiderspartij PKK. Dat heeft minister Sadullah Erginvan Justitie maandag gezegd.

Zaterdag kwam een einde aan de hongerstaking van ongeveer 700 Koerden in Turkse gevangenissen.

Ergin maakte niet duidelijk wanneer de besprekingen worden gehouden, maar de regering heeft de afgelopen jaren al in het geheim met de PKK-leiding gesproken in de Noorse hoofdstad Oslo.

Aan de hongerstaking kwam na 67 dagen een einde na een oproep van de gevangen PKK-leider Abdullah Öcalan.

Hij zei zonder nadere uitleg dat de hongerstakers hun doel hadden bereikt. De PKK streeft naar een grote mate van autonomie voor het door Koerden bewoonde zuidoosten van Turkije.

Afspraken

Mogelijk is achter de schermen afgesproken dat Öcalan voortaan weer met de buitenwereld kan communiceren.

Ondanks zijn gevangenschap en isolatie is Öcalan nog altijd de onbetwiste leider van de PKK en hij heeft een enorme aanhang onder Koerden in Turkije. Vandaar dat zijn oproep de hongerstaking te beëindigen het einde van de staking betekende.

De andere eis van de hongerstakers betrof het vrij gebruik van de Koerdische taal in de rechtbank en op scholen. Inmiddels is een wet in behandeling om het spreken van Koerdisch in de rechtszaal toe te staan, ook als de verdachte vloeiend Turks spreekt.

Die wet is echter nog niet aangenomen. Onderwijs in het Koerdisch is nog altijd verboden, al is Koerdisch sinds dit jaar wel keuzevak voor kinderen vanaf 11 jaar, ook op staatsscholen.

Lees meer over:
Tip de redactie