ASSIUT - Het dodental als gevolg van een botsing tussen een trein en een bus vol kinderen in Egypte, die zaterdag plaatshad, is opgelopen tot 51.

De bus was met meer dan vijftig kinderen onderweg naar een kleuterschool toen het in de buurt van het dorp al-Mandara, in de provincie Assiut, geramd werd door een aansnellende trein.

Volgens een bron bij de veiligheidsdiensten was de spoorwegovergang niet gesloten op het moment dat de trein eraan kwam. Lokale bewoners zeiden dat de bewaker van de spoorwegovergang zat te slapen ten tijde van het ongeluk.

Een getuige zei dat de trein de bus bijna een kilometer lang over het spoor meesleepte.

Toegetakeld

De meeste slachtoffers waren dusdanig toegetakeld dat ze onherkenbaar waren, zei een verslaggever van Associated Press die ter plaatse was. Langs het spoor en vlakbij de bus lagen boeken, schooltassen en kindersokjes verspreid.

Het drama heeft tot woede bij geleid bij de lokale bevolking, die de autoriteiten verwijten het Egyptische spoor te hebben verwaarloosd. President Mohammed Morsi kondigde enkele uren na het ongeluk een onderzoek aan. Zijn minister van transport en het hoofd van de Egyptische spoorwegen zijn opgestapt.

"Diegenen die verantwoordelijk zijn voor dit ongeluk zullen aansprakelijk worden gehouden", zei Morsi.

Maaltijd

Critici zien Morsi's reactie als mosterd na de maaltijd. Maandenlang klinken er al klachten bij werknemers in de transportsector over gebrekkig management en slechte werkomstandigheden. Een week geleden nog kwamen vier mensen om toen twee treinen op elkaar botsten.

Rouwende nabestaanden wierpen na het ongeluk wegversperringen op om de Egyptische premier Hesham Kandil te beletten een bezoek aan de plaats des onheils te brengen. Sommigen staken houtblokken in brand en schoten met geweren in de lucht, terwijl ze 'Weg met Morsi!' scandeerden.