AMSTERDAM - Een raket die vanuit de Gazastrook werd afgevuurd, heeft donderdag een appartementencomplex in het zuiden van Israël getroffen.

Drie mensen zijn omgekomen en vier mensen raakten gewond, meldden Israëlische media. De raket kwam neer in Kiryat Malahi, een stad met ongeveer 20.000 inwoners ten noorden van de Gazastrook.

Het is de eerste keer dat een raketaanval vanuit het Palestijnse gebied tot doden in Israël leidt sinds Israël deze week begon met bombardementen op de Gazastrook.

Nadat Israël woensdag Ahmed al-Jaabari, leider van de militaire vleugel van Hamas, met een raket had gedood, heeft dat land volgens Hamas meer dan 100 raketaanvallen in de Gazastrook uitgevoerd.

Grondoffensief

Woordvoerder Joshua Hantman van het Israëlisch ministerie van Defensie zei tegenover de BBC dat 1 miljoen Israëli's onder vuur liggen vanuit de Gazastrook. Hij voegde daar aan toe dat een grondoffensief "een optie is als dat nodig blijkt."

De Israëlische minister van Transport Israël Katz liet weten dat "ook Hamas-leider Ismail Haniya een doelwit kan worden als het schieten niet stopt."

Hamas reageerde op de dood van militaire leider Al-Jabari op woensdag met de waarschuwing dat "de poorten van de hel voor Israël geopend zijn."

Raketaanval

Palestijnse artsen zeiden dat donderdagochtend drie activisten van Hamas zijn gedood door een raketaanval op de plaats Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook. Daarmee is het totaal aantal Palestijnen dat sinds de aanslag op Jaabari door Israëlische luchtacties is omgekomen, tot 11 gestegen. Daarnaast zijn 115 inwoners van de Gazastrook gewond geraakt.

Israël heeft de veiligheidsmaatregelen in de buurt van de Gazastrook opgevoerd. Alle scholen die binnen 40 kilometer van het Palestijnse gebied liggen, zijn gesloten en de mensen die op minder dan 7 kilometer van het gebied wonen, is geadviseerd niet naar hun werk te gaan.

VN Veiligheidsraad

De Egyptische overheid heeft de Verenigde Naties verzocht om donderdag een bijeenkomst van de VN veiligheidsraad te organiseren om de Israëlische 'agressie' in de Gazastrook te bespreken, meldt Reuters.

De 15-leden tellende veiligheidsraad kwam woensdag al bijeen om de escalerende spanningen tussen Israël en de Palestijnse gebieden te bespreken.

Abbas

De Palestijnse president Mahmoud Abbas haast zich terug naar de Westoever naar aanleiding van Israëls militaire operatie in de Gazastrook. Abbas had ontmoetingen in Zwitserland op zijn agenda staan, maar heeft die afgezegd. Dit heeft de Palestijnse hoofdonderhandelaar Saeb Erekat donderdag gezegd.

Erekat sprak zijn veroordeling uit over de Israëlische operatie, die woensdag werd ingezet in reactie op voortdurende raketaanvallen vanuit de Gazastrook.

Abbas verloor de controle over de Gazastrook in 2007, toen Hamas daar de macht greep en zetelt in Ramallah op de Westoever. Hij beschouwt zich evenwel als de president van alle Palestijnen.