NEW YORK - Israël wil met de luchtacties in de Gazastrook de stemming in de Verenigde Naties over de verhoging van de status van Palestina torpederen.

Dat zei de Palestijnse ambassadeur bij de VN woensdag (plaatselijke tijd). Ook zou de regering in Jeruzalem haar positie willen versterken in verband met de parlementsverkiezingen die in januari in Israël worden gehouden.

Palestina is sinds 1974 waarnemer bij de VN. Dat is nu nog met de vage status van 'entiteit'.

De Palestijnen zullen eind deze maand de Algemene Vergadering van de volkerenorganisatie voorstellen die status op te waarderen tot staat. Israël en de Verenigde Staten zijn daar fel tegen, maar de Amerikanen hebben in de Algemene Vergadering geen vetorecht.

Nutteloosheid

De Israëlische VN-ambassadeur, Ron Prosor, zei dat de gebeurtenissen in de Gazastrook de nutteloosheid aantonen van de Palestijnse campagne om de status in de VN te verhogen.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas zei zondag bereid te zijn de onderhandelingen met Israël over vrede in het Midden-Oosten te hervatten, als de Algemene Vergadering met het verzoek voor de statusverhoging instemt.