WASHINGTON - Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen dat er geheime informatie is gelekt in het schandaal rond de afgetreden CIA-directeur David Petraeus.

Dat zei president Barack Obama woensdag op zijn eerste officiële persconferentie sinds zijn herverkiezing vorige week tot president van de Verenigde Staten.

Oud-generaal Petraeus trad vorige week vrijdag af als directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst wegens een buitenechtelijke affaire met zijn biografe Paula Broadwell.

Obama prees de verdiensten van Petraeus die diende als bevelhebber in Irak en Afghanistan voordat hij directeur werd van de CIA. Hij zei verder niet te willen vooruitlopen op het onderzoek dat de FBI in de zaak doet.

Petraeus zal volgens senator John McCain donderdag getuigen voor de inlichtingencommissie van de Senaat in Washington over de aanval op het Amerikaanse consulaat in de Libische havenstad Benghazi op 11 september, waarbij onder anderen de Amerikaanse ambassadeur in Libië werd gedood.

Rice

Obama heeft het tijdens de persconferentie opgenomen voor de Amerikaanse VN-ambassadeur Susan Rice. De Republikeinen hebben felle kritiek geleverd op haar optreden na de aanslag op het Amerikaanse consulaat in Benghazi. Obama noemde deze kritiek echter 'buitensporig'.

Een aantal Republikeinse senatoren, onder wie John McCain, zei alles in het werk te stellen om te voorkomen dat Rice wordt benoemd als opvolger van Hillary Clinton als minister van buitenlandse zaken. Obama zei tijdens de persconferentie dat als McCain de strijd wil aangaan, hij dat maar met de president moet doen en niet met Rice.

Klimaat

De Amerikaanse president kondigde verder aan met een nieuwe impuls te komen voor actie tegen de klimaatverandering. Obama zei dat hij de komende maanden een gesprek in het hele land wil aangaan om hiervoor een gemeenschappelijke grond te vinden.

''Ik ben ervan overtuigd dat de klimaatverandering echt is, dat het wordt beïnvloed door menselijk gedrag en kooldioxide-uitstoot. En als gevolg daarvan, denk ik dat we een verplichting aan toekomstige generaties hebben om er iets aan te doen'', aldus Obama.

Obama erkende dat zijn standpunt over klimaatverandering een ''leerproces'' en ''moeilijke politieke keuzes'' vereisen. Maar hij hield vol dat de impuls verenigbaar zal zijn met zijn inspanningen om meer banen te creëren in de nog steeds wankele economie.

''Je kunt verwachten dat je meer van me zal horen in de komende maanden en jaren over hoe we deze agenda gaan vormgeven'', zei de president.