WILLEMSTAD - Een nieuwe regering op Curaçao lijkt steeds dichterbij, maar zonder dat de partij MFK van de omstreden oud-premier Gerrit Schotte meedoet. 

Er is sprake van een doorbraak in de vorming van de nieuwe coalitie: vier partijen hebben aangegeven te willen werken aan een nieuw kabinet.

Dat zal dan onder leiding van de onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano (PS) van Helmin Wiels gebeuren.

Deze is de winnaar van de parlementsverkiezingen van 19 oktober. In dat nieuw te vormen kabinet zit dan onder meer wel de PAR van oud-premier van de Nederlandse Antillen Emily de Jongh-Elhage. Dat heeft informateur Glenn Camelia woensdag gezegd.

Met de coalitie van de vier partijen PS, PAR en de partijen PAIS en PNP wordt een politieke tegenstelling overbrugd over de koers van Curaçao die het eiland al enkele jaren in z'n greep houdt, stelt informateur Camelia. Ze hebben samen 14 van de 21 zetels.

'Verzoening'

Bij de parlementsverkiezingen op het eiland in oktober kreeg de coalitie van Gerrit Schotte met zijn MFK en de partijen Pueblo Soberano en MAN samen een meerderheid. Uit de formatiegesprekken tussen die partijen liep Schotte weg.

Camelia noemt de samenwerking tussen de vier partijen ,,een verzoening die langzaam verder uitgewerkt moet worden om een nieuwe regering te formeren''.

Mogelijk komt er eerst een overgangsregering om de grote problemen op het gebied van onder meer financiën en volksgezondheid snel aan te pakken, aldus Camelia, voordat er daadwerkelijk een regering is. Het aanpakken van de problemen is een prioriteit, zo hebben de partijen inmiddels laten weten. Voor vrijdag moet Camelia verslag uitbrengen aan waarnemend gouverneur Adele van der Pluijm-Vrede.

Geruzie

De coalitie van Schotte regeerde vanaf 10 oktober 2010, werd demissionair in augustus van dit jaar en moest later plaatsmaken voor een interim-kabinet. Binnen het kabinet was veel geruzie.

Bovendien deden allerlei geruchten over Schotte de ronde. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan omkoping en hij zou banden met de maffia hebben gehad. Zelf weerspreekt hij deze insinuaties.