BRUSSEL - Miljoenen werknemers in verschillende landen doen woensdag mee aan de Europese stakingsdag tegen bezuinigingen.

De acties zijn vooral in landen in Zuid-Europa die het hardst zijn getroffen door de crisis en waar de strengste maatregelen worden genomen om er weer bovenop te komen.

In Spanje en Portugal begon woensdagochtend een 24-uursstaking die onder andere het luchtverkeer lam legde. De Portugese luchtvaartmaatschappij TAP schrapte 173 van de 360 vluchten. Ook in Spanje werden veel vluchten afgelast.

Schiphol

Op Schiphol is woensdag een tiental vluchten van en naar Spanje en Portugal geannuleerd vanwege de stakingsdag. Schiphol adviseert reizigers goed de actuele vluchtinformatie in de gaten te houden.

'Verwoestende bezuinigingsbeleid'

De vakbondsacties zijn gericht tegen ''het verwoestende bezuinigingsbeleid'' dat door Brussel wordt opgelegd en dat vooral in Zuid- en Oost-Europa ''rampzalige gevolgen'' heeft.

Ook FNV-bonden doen mee aan de protesten tegen de Europese bezuinigingen. Dat gebeurt via acties in Nederland. FNV Bondgenoten voert actie bij het hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam, onder meer omdat dit concern een vestiging sluit in Spanje waar niet genoeg winst wordt gemaakt. 

Arrestaties

Honderden jonge Spaanse betogers en de politie zijn woensdag slaags geraakt in het centrum Madrid. Agenten probeerden te voorkomen dat de demonstranten de belangrijke weg Gran Via zouden afsluiten.

De energieconsumptie in Spanje zakte met 11 procent doordat fabrieken noodgedwongen de productie stopten.

Ook in Italië kwam het woensdag tot ongeregeldheden. In Milaan sloegen zo'n 20 demonstranten met stokken en knuppels op een agent in. In Turijn raakten vijf agenten gewond tijdens straatgevechten.

Spoor

In Portugal waren ook acties op het spoor zodat de meeste treinen uitvielen. In Lissabon staakte de metro. In België werkt het treinpersoneel in Wallonië woensdag niet.

Daarvan heeft ook het internationale treinverkeer vanuit Nederland door België last. 

Thalys

Treinreizigers die woensdag met de Thalys willen gaan, kunnen hun reis beter uitstellen. Dat adviseert Thalys International woensdag. Het spoorbedrijf verwacht dat de treinenloop de hele dag ontregeld blijft als gevolg van de acties. Reizigers kunnen hun ticket inwisselen of hun geld terugkrijgen.

De eerste Thalys die woensdagochtend om 06.15 uur vanuit Amsterdam vertrok naar Parijs, kwam niet verder dan Brussel-Noord, liet de NS weten.

De trein, waarin tussen de 300 en 350 mensen zaten, kon niet verder rijden wegens acties in het Franstalige deel van België. De reizigers die zijn gestrand in Brussel, zijn opgevangen.

De InterCity (IC) van Amsterdam naar Brussel rijdt wegens de acties tot Antwerpen. In Vlaanderen ondervindt het treinverkeer namelijk vooralsnog geen hinder.

Drukker op wegen

Omdat veel mensen in België woensdag met de auto in plaats van de trein reizen, is het veel drukker op de wegen. Op het hoogtepunt stond er 260 kilometer aan file, zo zei een woordvoerder van de ANWB. Normaal gesproken is dat zo'n 130 tot 140 kilometer.

Vooral richting Antwerpen en Brussel was het heel druk.

Alles over de schuldencrisis in ons dossier

Miljoenen staken

Miljoenen werknemers in verschillende landen doen woensdag mee aan de Europese stakingsdag tegen bezuinigingen. © AFP
De acties zijn vooral in landen in Zuid-Europa die het hardst zijn getroffen door de crisis en waar de strengste maatregelen worden genomen om er weer bovenop te komen. © AFP
In België werkt het treinpersoneel in Wallonië woensdag niet. Daarvan heeft ook het internationale treinverkeer vanuit Nederland door België last. Omdat veel mensen in België woensdag met de auto in plaats van de trein reizen, is het veel drukker op de wegen. © AFP
In Spanje en Portugal begon woensdagochtend een 24-uursstaking die onder ander het luchtverkeer lam legde. De Portugese luchtvaartmaatschappij TAP schrapte 173 van de 360 vluchten. Ook in Spanje werden veel vluchten afgelast. Hier bewaken politiemensen een bus tegen demonstranten in Madrid. © AFP
Station Luik-Guillemins is door de staking ook verlaten. Het station ligt - als de treinen rijden - op een half uur met een stoptrein vanaf station Maastricht. © AFP
De vakbondsacties zijn gericht tegen "het verwoestende bezuinigingsbeleid" dat door Brussel wordt opgelegd en dat vooral in Zuid- en Oost-Europa "rampzalige gevolgen" heeft. In Barcelona proberen stakers een markt te blokkeren. © ANP
Op de luchthaven van Lissabon valt te zien dat veel vluchten zijn vertraagd of geannuleerd. Van Schiphol naar Lissabon zijn vooralsnog geen afgelastingen. © AFP
Op treinstation Madrid Atocha staan politiemensen. Atocha is het grootste station van Madrid en wordt ook getroffen door de staking. © AFP