PEKING - De wisseling van het leiderschap in China nadert zijn ontknoping. 

Het congres van de heersende Communistische Partij heeft woensdag een nieuw Centraal Comité van ongeveer 200 man gekozen.

Dit orgaan kiest vervolgens wie de komende jaren de topbestuurders van het land worden.

Persbureau Xinhua meldde dat de huidige vicepresident Xi Jinping en vicepremier Li Keqiang in het Centraal Comité zijn gekozen. Dat was weinig verrassend.

Xi is de gedoodverfde opvolger van secretaris-generaal en president Hu Jintao, die 10 jaar aan de macht is geweest. Li zal uiteindelijk Wen Jiabao opvolgen als premier.

Geheim

Donderdag wordt officieel bekend wie zitting krijgen in het zogeheten Staand Comité van het Politburo. Dat dagelijks bestuur van China bestond de afgelopen jaren uit negen leiders en vanaf donderdag waarschijnlijk uit zeven.

De precieze samenstelling blijft tot donderdag een geheim, maar dat Xi en Li er deel van uitmaken staat eigenlijk wel vast.

Eenheid

Ongeveer 2200 afgevaardigden namen afgelopen week deel aan het partijcongres in de Grote Volkszaal aan het Plein van de hemelse Vrede in Peking.

Er zijn beslissingen genomen over de koers van China en benoemingen gedaan, maar de Communistische Partij gaf vooral een boodschap van eenheid af. De meeste politieke gevechten waren volgens waarnemers in de aanloop naar het congres al geleverd.

Het vijfjaarlijkse partijcongres was deze keer vooral belangrijk omdat een aantal van de belangrijkste leiders opstapt en wordt vervangen. Dat gebeurt maar één keer in de 10 jaar.