TACOMA - De Amerikaanse militair die heeft bekend dat hij in Afghanistan een slachting heeft aangericht onder burgers, moet volgens aanklagers in de Verenigde Staten door een krijgsraad worden berecht.

Als dat inderdaad gebeurt, zou sergeant Robert Bales (39) de doodstraf kunnen krijgen.

De moordpartij is de ergste misdaad waar een Amerikaanse militair van wordt beschuldigd sinds de oorlog in Vietnam. Bales staat terecht voor de moord op zestien Afghaanse burgers. Negen slachtoffers waren kinderen.

Een aanklager noemde de misdaden van de militair dinsdag ''afschuwelijk en systematisch''. ''Het meest verachtelijk was de moord op kinderen in hun eigen huizen.''

Onder invloed

De verdediging stelt dat Bales niet bij zijn volle verstand handelde toen hij op een nacht in maart in twee dorpen langs de huizen ging en de burgers doodschoot.

Het oordeel van de sergeant was volgens zijn advocaten ''vertroebeld door alcohol, steroïden, slaapmiddelen en stress''. Volgens de Amerikaanse overheid handelde Bales alleen. Een Afghaanse onderzoeker trok dat onlangs in twijfel.

Na een serie hoorzittingen moeten de rechters besluiten of Bales geheel volgens het militair recht wordt berecht. De eigenlijke rechtszaak moet dus nog beginnen.

President

Het is overigens al ruim een halve eeuw geleden dat een Amerikaanse militair in eigen land werd geëxecuteerd. Dat gebeurde voor het laatst in 1961.

Als een militair ter dood wordt veroordeeld, is het uiteindelijk aan de president of het vonnis wordt uitgevoerd.