PARIJS/WASHINGTON - De Franse regering erkent de Syrische Nationale Coalitie als de enige vertegenwoordiging van het Syrische volk en ziet in dit nieuwe orgaan van de oppositie de toekomstige, voorlopige regering van een democratisch Syrië.

Dit zei de Franse president François Hollande dinsdag op een persconferentie in het Elyséepaleis.

Hollande is een half jaar president van Frankrijk en had ter gelegenheid daarvan dinsdag meer dan 400 journalisten over de vloer.

Hollande was terughoudend over wapens voor de coalitie die het regime van president Bashar al-Assad omver wil werpen. Hollande zei enkel eventueel de bewapening van rebellen te overwegen als er een voorlopige regering is gevormd.

Arabische golfstaten

De ''Nationale Syrische Coalitie van Krachten van de Oppositie en de Revolutie'' werd zondag in Qatar uit de grond gestampt om de bloedige opstand te stroomlijnen.

Achter deze nieuwe overkapping voor de rebellen en andere oppositiegroepen zitten onder meer de Arabische Golfstaten die geld en wapens pompen in de chaotische opstand tegen Assad.

De Golfstaten (Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten) erkenden de coalitie maandag al als ''wettig vertegenwoordiger van het Syrische volk''. Dinsdag volgde Washington dat voorbeeld.

Alles over de onrrust in het Midden-Oosten