DEN HAAG - Radovan Karadzic wil dat het Joegoslavië-Tribunaal de voormalig leider van de moslims in Srebrenica, Naser Oric, dagvaardt als getuige.

Dat schrijft de Bosnisch-Servische ex-president dinsdag in een verzoekschrift aan de rechters.

Karadzic wil Oric laten zeggen dat de enclave Srebrenica helemaal niet was gedemilitariseerd, zoals met de VN was afgesproken.

De moslims zouden zware en lichte wapens hebben gehouden en die hebben verborgen voor Dutchbat, het Nederlandse VN-bataljon dat Srebrenica moest beschermen en dat toezicht moest houden op de gedemilitariseerde status van de enclave.

'Legitiem'

Ook wil Karadzic de moslimleider aan de tand voelen over de aanvallen van moslims op Servische dorpen in de omgeving. ''Veel burgers werden bij aanvallen op een gruwelijke manier gedood'', aldus Karadzic.

Zo wil hij aantonen dat er een ''legitieme militaire reden'' was voor de aanval op Srebrenica in juli 1995. De aanval van de moslims vanuit de enclave op de omliggende Servische dorpen zijn overigens ook gedocumenteerd door Dutchbat.

Oric weigert voor de verdediging van Karadzic te komen getuigen in Den Haag. Aangezien justitie in Bosnië een onderzoek tegen hem heeft lopen, wil hij zichzelf niet belasten, aldus zijn advocate.

Oric stond eerder, van 2003 tot 2008, als verdachte terecht voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag wegens het vermoorden en martelen van Serven. Hij werd in hoger beroep vrijgesproken.

Proces

Het proces tegen Karadzic begon in oktober 2009. De ex-president van Republika Srpska is onder meer aangeklaagd voor genocide (volkenmoord) na de val van Srebrenica op 11 juli 1995.

Het Bosnisch-Servische leger onder leiding van Ratko Mladic doodde toen 7000 à 8000 moslimmannen en -jongens. Volgens de VN-aanklagers was er sprake van een plan om de moslims als bevolkingsgroep in de streek rond het Oost-Bosnische Srebrenica te vernietigen.