LONDEN - De radicale moslimgeestelijke en terreurverdachte Abu Qatada (51) is dinsdag in Groot-Brittannië op borgtocht vrijgelaten.

De rechter bepaalde maandag dat de Jordaniër niet aan zijn vaderland kan worden uitgeleverd, onder meer omdat hij daar geen eerlijk proces zou krijgen en zelf ook marteling riskeert.

De Britse autoriteiten hebben het nog niet opgegeven en willen proberen Qatada alsnog op een vliegtuig naar Amman te zetten, maar hij hoeft voorlopig niet meer achter de tralies te zitten. Dat deed hij de meeste tijd van de afgelopen 7 jaar zonder formeel ergens voor te zijn aangeklaagd.

Qatada vroeg in 1993 politiek asiel aan in Groot-Brittannië. Jordanië eist al jaren zijn uitlevering, omdat hij zou hebben meegedaan aan terroristische samenzweringen en aanslagen. Qatada zou banden hebben gehad met onder anderen de Saudische terrorist Osama bin Laden.

Gevaar

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken wil Qatada uitwijzen omdat hij een gevaar voor de nationale veiligheid zou zijn. Volgens het ministerie zijn er met Jordanië duidelijke afspraken gemaakt over zijn behandeling.

Qatada verloor dit jaar een zaak voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Dat leek de weg vrij te maken voor zijn uitlevering, maar Qatada ontkomt daar toch steeds aan.

De Britse vicepremier Nick Clegg reageerde op de beslissing van de rechter met de uitspraak dat Qatada niet in Groot-Brittannië thuishoort. ''Hij is een gevaarlijk iemand. Hij wilde ons land schade berokkenen. Deze regering zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat hij wordt uitgezet naar Jordanië.''

Experts hebben echter tegen de BBC gezegd dat dit waarschijnlijk pas lukt, als de Jordaanse wet wordt aangepast en Qatada geen risico meer loopt. Een van hen sprak de verwachting uit dat de zaak zich nog jaren zal voortslepen.