VICTORIA FALLS - Voor ongeveer 1,5 miljard euro heeft een netwerk van ministers en militairen in Zimbabwe in de afgelopen 4 jaar aan diamant gestolen. 

Dat stelde maandag de Canadese organisatie Partnership Africa Canada (PAC) in een rapport.

Het netwerk van bondgenoten van president Robert Mugabe zou zich sinds 2008 ten eigen bate met de diamantwinning in het oostelijke Marange hebben bemoeid.

De minister van Mijnbouw bijvoorbeeld, Obert Mpofu, heeft niet de belangen van het land behartigd, maar rechten voor het winnen van diamant gegeven aan dubieuze figuren en onder uiterste merkwaardige voorwaarden of omstandigheden, meent het PAC.

Zo verleende Mpofu concessies aan mensen uit de veiligheidstroepen die geen enkele ervaring met mijnbouw hadden, maar wel met het schenden van mensenrechten.

Conferentie

De PAC heeft het rapport gepubliceerd vlak voor een conferentie in Zimbabwe die de mijnbouw in de diamantsector moet bevorderen. De minister van Defensie, Emmerson Mnangagwa, heeft de beweringen fel tegengesproken maar zijn collega van Financiën,

Tendai Biti niet. Biti is lid van de anti-Mugabecoalitie MDC. Hij heeft eerder openlijk geklaagd dat hij dit jaar op 450 miljoen euro aan inkomsten uit de diamantsector rekende, maar hij heeft er nog geen 35 miljoen van gezien.