DEN HAAG - Het Rode Kruis gaat samen met de lokale partner, de Turkse Rode Halve Maan, de hulpverlening in Turkije uitbreiden.

Die zal veel meer gericht zijn op het overwinteren van de vluchtelingen in de tenten waar ze nu verblijven. De organisatie heeft daarvoor 25 miljoen euro extra nodig.

Dat meldde een woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis maandag. In Turkse vluchtelingenkampen verblijven ongeveer 110.000 Syriërs, mede door de zware gevechten in Aleppo en andere Syrische steden.

''De verwachting is dat het aantal vluchtelingen naar het buurland de komende maanden gigantisch zal toenemen'', aldus een woordvoerder van het Rode Kruis.

Winter

Met de winter in aantocht gaat het Rode Kruis kookoventjes, kacheltjes en dekens uitdelen. ''Wij willen de komende maanden 170.000 Syrische vluchtelingen in het grensgebied en in de vluchtelingenkampen helpen de winter door te komen'', zegt de woordvoerder.

Het Rode Kruis en de Rode Halve Maan bieden sinds april van dit jaar onderdak, voedsel en hygiënepakketten aan de Syrische vluchtelingen, waaronder in alle 14 vluchtelingenkampen bij de Turks-Syrische grens.

Het gironummer van het Rode Kruis voor de hulp aan Syrië is 6868.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier