KABUL - In Afghanistan beginnen donderdag de onderhandelingen over de status van de Amerikaanse militairen die blijven nadat de NAVO-troepen zich volgens plan in 2014 uit het land hebben teruggetrokken.  

Dat maakte het Afghaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zondag bekend.

Een belangrijke kwestie die in de overeenkomst moet worden vastgelegd, is immuniteit voor Amerikaanse soldaten van vervolging door lokale rechtbanken.

In Irak lukte het de Verenigde Staten niet van de regering in Bagdad de garantie van immuniteit voor hun militairen te krijgen, waarna Washington besloot alle troepen terug te trekken. De Afghaanse president Hamid Karzai waarschuwde eerder dat soortgelijke problemen zich ook in Afghanistan kunnen voordoen.

Bloedbad

Het immuniteitsvraagstuk kwam weer volop in de schijnwerpers te staan door het bloedbad dat eerder dit jaar leidde tot de dood van 16 Afghaanse burgers. De zaak tegen de Amerikaanse soldaat die hiervoor verantwoordelijk voor zou zijn, begon deze maand op een militaire basis in de VS.

De onderhandelingen in de hoofdstad Kabul staan onder leiding van de Afghaanse ambassadeur in de VS, Eklil Hakimi, en de Amerikaanse diplomaat voor Afghanistan en Pakistan, James Warlick.

Adviseren

De NAVO-troepenmacht in Afghanistan telt meer dan 100.000 militairen, van wie ongeveer 68.000 uit de VS. De VS zijn van plan na 2014 een nog onbekend aantal militairen in Afghanistan te houden voor het trainen, adviseren en helpen van Afghaanse troepen bij de strijd tegen de Taliban. 

Pakistan

Pakistan en Afghanistan ondernemen maandag een nieuwe poging om tot overeenstemming te komen over het bereiken van vrede in Afghanistan, zo meldt het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De relatie tussen de buurlanden is gespannen. Afghanistan beschuldigt Pakistan er geregeld van de Taliban te steunen in hun opstand tegen de door het Westen gesteunde regering van president Hamid Karzai. Pakistan verwerpt die beschuldigingen en zegt dat het Taliban-militanten actief bestrijdt.