AMSTERDAM - De oppositiepartij in Sri Lanka eist een onafhankelijk onderzoek naar de toedracht van een geweldsuitbarsting in de grootste gevangenis van het land. 27 gevangenen kwamen om.

Dat meldt Al Jazeera. De United National Party (UNP) wil weten hoe de opstand in de Welikada-gevangenis in hoofdstad Colombo kon plaatsvinden, en of het leger en de politie op de juiste manier hebben gereageerd.

Een woordvoerder van de partij noemt het incident een 'slachtpartij'. ''De meeste van de veroordeelden zijn in koelen bloede neergeschoten. We willen dat het parlement een commissie aanstelt om het uit te zoeken'', aldus de woordvoerder.

Tijdens de opstand, die vrijdagavond begon en tot zaterdagochtend duurde, klommen gewapende gevangenen op het dak van de gevangenis. Ze schoten op het leger en de politie. Regeringsfunctionarissen willen niet zeggen of er mensen zijn ontsnapt.

Het gaat om de bloedigste gevangenisopstand in Sri Lanka sinds 1983. In januari was er ook een opstand in de Welikada-gevangenis. 25 gevangenen en 4 agenten raakten toen gewond.