SAO PAULO - De afgelopen twee weken zijn in de Braziliaanse stad Sao Paulo ten minste honderdveertig mensen vermoord.

Het veiligheidsdepartement van de stad spreekt van een groeiende geweldsgolf.

Het aantal moorden nam sterk toe in september, toen 144 mensen werden vermoord. In totaal werden in de eerste negen maanden van het jaar 982 mensen vermoord in Sao Paulo. Onder de slachtoffers zijn negentig politieagenten, van wie de meesten onder werktijd werden doodgeschoten.

Volgens een anonieme bron bij het veiligheidsdepartement hebben gedetineerde leiders van de misdaadorganisatie Primeiro Comando da Capital (PCC) opdracht gegeven tot de moorden als vergelding van een hardere overheidsaanpak van drugshandel.

PCC

PCC is een van de beruchtste bendes van Brazilië. De organisatie werd in de jaren negentig opgericht in de gevangenissen van Sao Paulo en van daaruit ook geleid. PCC wordt verantwoordelijk gehouden voor aanslagen op politie, overheidsgebouwen, banken en bussen, en voor gewelddadige overvallen en drugshandel.

In sommige wijken in Sao Paulo gingen winkels en scholen afgelopen week eerder dicht uit angst voor het geweld. Er doen geruchten de ronde dat PCC een avondklok zou hebben ingesteld.

Verdacht

Vorige week maakten de autoriteiten van de staat Sao Paulo bekend dat gedetineerde PCC-leiders die worden verdacht van het gebruik van gesmokkelde telefoons om opdrachten te geven voor moordaanslagen, voor de coördinatie van drugsdeals en voor de aankoop van wapens, voor het einde van de maand worden overgebracht naar een maximaal beveiligde gevangenis buiten de staat.