AMSTERDAM - Myanmar is zondag getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,6 op de schaal van Richter.

Volgens persbureau AP zijn er ten minste 12 doden gevallen toen een brug, die nog in aanbouw was, in elkaar stortte. Drie mensen zijn gewond en vijf worden nog vermist.

Dat heeft een regeringsfunctionaris in de hoofdstad Naypyidaw gezegd. Volgens de eerste berichten is de schade beperkt.

De aardbeving raakte Myanmar 60 kilometer ten noordwesten van de stad Mandalay, de op een na grootste stad van het land. Daar zijn voor zover bekend geen ongevallen voorgevallen.

Ook in Bankok, de hoofdstad van Thailand, voelde men de aardbeving. De aardbeving raakt het land een week voordat de Barack Obama als eerste Amerikaanse president het land zal bezoeken.

Brug

De grootste schade werd aangericht toen een brug in aanbouw over de rivier Irrawaddy ten oosten van Shwebo instortte. Daarbij vielen volgens sommige media vier doden en 25 gewonden. De lokale overheid hield het op twee doden en zestien gewonden. Alle slachtoffers werkten aan de brug, die voor ongeveer tachtig procent af was.

Twee doden zouden zijn gevallen toen twee kloosters in de plaats Kyaukmyaung instortten. Uit meerdere plaatsen komen meldingen van ingestorte kloosters, pagodes en beelden.

Schade aan de eeuwenoude boeddhistische tempels komt bij aardbevingen in Myanmar vaker voor, maar wordt door bijgelovigen als een slecht voorteken gezien. In het mijngebied Mogok kwam het tot aardverschuivingen. Doordat het om oude verlaten mijnen gaat, vielen daarbij geen slachtoffers.

Obama

De aardbeving woedde een week voor een gepland bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama. Hij is de eerste Amerikaanse president die het land bezoekt.

Myanmar werd vanwege het militaire regime in internationale kringen lang als een paria gezien, maar maakt sinds enige tijd goede sier met democratische hervormingen. Die waren voor de regering van Obama eerder aanleiding om sancties die tegen het regime waren ingesteld te versoepelen.