NEW YORK - Honderd Franse marathonlopers willen financiële genoegdoening omdat de marathon van New York op het laatste moment niet door ging.

De gefrustreerde lopers zeggen burgemeester Michael Bloomberg en ING als organisator van het evenement voor de rechter te slepen om schadevergoeding te eisen.

''Ze kunnen zich niet op overmacht beroepen'', zegt hun advocaat Christine Carpentier, die zelf ook aan het evenement zou deelnemen.

Hun klacht betreft niet de annulering wegens superstorm Sandy zelf, maar het late tijdstip waarop deze werd aangekondigd. Burgemeester Bloomberg besloot de marathon minder dan twee dagen voor de start te annuleren.

Aangekomen

Inmiddels waren de 47.000 deelnemers, onder wie ongeveer 2000 Fransen, zojuist aangekomen in de stad of nog onderweg. De orkaan Sandy was vijf dagen eerder, op 29 oktober, over de Amerikaanse oostkust getrokken.

''We zaten als ratten in de val'', aldus Carpentier. De financiële schade beloopt volgens haar tussen de 2000 en 3000 euro per loper die zijn betaald aan agentschappen, vermeerderd met verblijfskosten en immateriële schade.

Annulering

De advocaat zegt tot dinsdag nog navraag te hebben gedaan over een mogelijke annulering. ''Maar ik kreeg te horen dat de marathon zou plaatsvinden.'' Bloomberg zei op woensdag nog dat de marathon zou doorgaan. Op vrijdagochtend herhaalde hij dat en pas laat in de middag kwam de annulering. Toen waren de meeste lopers al in New York gearriveerd.

Het is tijd om in actie te komen, meent de advocate. De Fransen willen een gezamenlijke juridische actie beginnen. Ze hopen dat zoveel mogelijk lopers zich zullen aansluiten.