ISTANBUL - Prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn op bezoek in Istanboel ter gelegenheid van de herdenking van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije.

Het prinselijk paar stapte midden in de stad ook even op de fiets. Het toertochtje van een paar honderd meter vanaf het Nederlandse consulaat-generaal moest aanzetten tot het gebruik van fietsen in de Turkse havenstad.

''Turkije en Nederland hebben veel gemeen. Fietsen hoort daar nog niet bij en daarin willen we verandering brengen'', aldus consul-generaal Onno Kervers.

Het prinselijk paar is in gezelschap van minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken tien uur in Istanbul om een feestelijk tintje te geven aan de afsluiting van de herdenking. Tegelijkertijd wordt het bliksembezoek gebruikt om de samenwerking op het gebied van wetenschap, cultuur en handel te bevorderen.

Vernieuwers

Prins Willem-Alexander prees in een toespraak tijdens een seminar van Brainport Eindhoven de kracht van Nederlandse 'vernieuwers' ('innovators') en gaf daarbij voorbeelden uit de waterwereld.

Met trots vertelde hij dat de regio Eindhoven was uitgeroepen tot slimste regio van de wereld. Daar kon ook Turkije van profiteren, door bijvoorbeeld de krachten te bundelen met de knappe koppen in Nederland. ''We moeten het samen doen.''

Prinses Máxima sprak aan het begin van de zogenoemde 'Great Game Business Challenge'. Daarin strijden studenten van Turkse en Nederlandse universiteiten tegen elkaar om met het beste ondernemingsplan te komen.

''Toegang tot financiële diensten was essentieel voor geslaagd ondernemerschap", hield Máxima de studenten voor. Ze pleitte ook royale deelname van vrouwen in ondernemingen, met name in Turkije. Slechts zes procent van de midden- en kleinbedrijven is daar in handen van vrouwen. Ook hier helpt het om hen betere financiële voorzieningen te geven.