MEXICO-STAD - Een fout van de piloot heeft het helikopterongeluk veroorzaakt dat de Mexicaanse minister van binnenlandse zaken vorig jaar het leven kostte.

Dat is de slotsom van de onderzoekers die de toedracht van de ramp hebben ontleed, heeft de directeur van de luchthavendienst ASA bekendgemaakt.

De onderzoekers hebben niets gevonden dat wijst op een technisch euvel of op een explosie. De heli vloog op de fatale 11 november van 2011 volgens ASA-directeur Gilberto Lopez Meyer ten zuiden van Mexico-Stad door dichte mist toen de piloot plots de stuurknuppel omgooide.

De helikopter sloeg daarop tegen een bergwand te pletter. Zonder die onverhoedse manoeuvre was de heli niet verongelukt, stelt Meyer.

Minister Francisco Blake Mora was al de tweede die het belangrijke departement binnenlandse zaken tijdens het bewind van president Felipe Calderon bij een vliegongeluk verloor. Dat vinden veel Mexicanen al te toevallig. De minister van binnenlandse zaken is op de president na de machtigste man in Mexico.