VATICAANSTAD - De rechtbank van het Vaticaan heeft computerexpert Claudio Sciarpelletti zaterdag tot 2 maanden voorwaardelijke celstraf veroordeeld.

De rechtbank oordeelde hem schuldig aan tegenwerking van de justitie in het onderzoek naar het lekken van vertrouwelijke documenten.

Sciarpelletti werkte bij het Vaticaanse staatssecretariaat. Hij werd ervan beschuldigd dat hij de butler van paus Benedictus XVI, Paolo Gabriele , had geholpen bij het naar buiten brengen van de documenten, die wijzen op een machtsstrijd binnen het Vaticaan. Gabriele werd vorige maand tot 1,5 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Sciarpelletti bracht op 25 mei een nacht door in een Vaticaanse cel, twee dagen nadat Gabriele was gearresteerd. Op het bureau van de ict'er had de politie een enveloppe gevonden die was geadresseerd aan Gabriele en het stempel 'persoonlijk' droeg.

Corruptie

In de enveloppe zaten documenten met betrekking tot een hoofdstuk van een boek over corruptie en intrige binnen het Vaticaan van de Italiaanse journalist Gianluigi Nuzzi. Nuzzi had vertrouwelijke documenten van Gabriele gekregen.

Sciarpelletti verklaarde de enveloppe niet te hebben geopend, maar hij maakte niet duidelijk van wie hij hem had gekregen. In eerste instantie zei hij hem te hebben gekregen van Gabriele, maar later verklaarde hij dat hij de enveloppe had ontvangen van een prelaat die in rechtbankstukken slechts als 'W' wordt aangeduid.