WASHINGTON - Vrijwel direct na zijn herverkiezing gaat de Amerikaanse president Barack Obama voortvarend te werk.

Hij nodigt de leiders van de Republikeinen en Democraten volgende week uit op het Witte Huis om een oplossing te vinden voor de begrotingscrisis, de zogenoemde 'fiscal cliff'.

Dat heeft Obama vrijdag in Washington gezegd in zijn eerste toespraak sinds hij dinsdag de presidentsverkiezingen won.

Obama zei vanuit de East Room van het Witte Huis dat hij vastbesloten is de tekorten aan te pakken, maar wel op een evenwichtige en verantwoorde manier. Hij zei dat de rijken meer belasting moeten gaan betalen.

''Als we serieus zijn over het verminderen van het tekort, dan moeten we bezuinigingen gaan combineren met het verkrijgen van inkomsten, en dat betekent dat we de rijkste Amerikanen moeten vragen om een beetje meer te betalen aan belastingen."

Onzekerheid

Obama voegde eraan toe dat een overeenkomst over belastingen snel veel onzekerheid van tafel veegt. Volgens hem toont de uitslag van de verkiezingen aan dat de Amerikanen geen ''disfunctie tolereren'', maar actie willen.

Hij had al eerder gezegd dat hij de belastingen voor de rijkste Amerikanen wil verhogen om de enorme schuld terug te dringen. ''Dit was een centrale kwestie tijdens de verkiezingen. Dinsdag bleek dat de meerderheid van de Amerikanen instemt met mijn aanpak'', aldus de president.

Belastingverhogingen

Begin volgend jaar dreigen automatische bezuinigingen en belastingverhogingen ('fiscal cliff') als de Democraten en Republikeinen in het Congres het dit jaar niet eens kunnen worden over een bezuinigingsprogramma om de schuld te verminderen.

De overheid is dan overeenkomstig een wet uit 2011 gedwongen een begin te maken om bezuinigingen door te voeren ter waarde van ruim 900 miljard euro in 10 jaar tijd.

Compromis

Obama zei verder dat er volgens hem wederzijds bereidheid was om tot een compromis te komen en dat hij openstond voor nieuwe ideeën.

Zijn woordvoerder zei dat de president zijn veto zou uitspreken tegen een wetsvoorstel dat de lage belastingen voor de rijksten wil handhaven, die ex-president George Bush ooit had ingesteld. Het Witte Huis zei ook dat Obama woensdag een persconferentie houdt.