AMSTERDAM - Tanja Nijmeijer zou politica voor de FARC moeten kunnen worden als de vredesonderhandelingen tussen de guerrilla en de Colomiaanse regering succesvol worden afgesloten. 

Dat zegt een hoge afgevaardigde van de FARC in Havana donderdag. De FARC acht het goed mogelijk dat als er vrede wordt gesloten de beweging een politieke partij wordt.

Op de vraag of de 34-jarige Nijmeijer deel uit zou kunnen maken van deze partij, zegt hij dat dat 'zeer zeker' het geval is.

Aangezien de Nederlandse al tien jaar bij de guerrillabeweging, en nog langer in Colombia, is, vindt hij dat zij dan tot Colombiaanse staatsburger genationaliseerd moet worden.

Akkoord

Een akkoord in de onderhandelingen kan volgens de woordvoerder alleen worden bereikt als de regering genoeg veranderingen doorvoert die op de agenda van de FARC staan.

Nijmeijer bevindt zich met de rest van de onderhandelingsdelegatie van de FARC in een zwaar bewaakt complex in de Cubaanse hoofdstad Havana. De besprekingen die in Oslo van start gingen, worden volgende week donderdag voortgezet in Havana.