HAVANA - Tanja Nijmeijer heeft dinsdag voor het eerst tegen enkele media gesproken over de vredesonderhandelingen van de FARC met de Colombiaanse regering.

De geboren Denekampse was onder andere te zien op beelden van de Venezolaanse tv. Ze vertelde op een persconferentie over wat vrede betekent voor de FARC.

De 34-jarige Nijmeijer kwam maandag aan op Cuba voor de vredesonderhandelingen tussen beide partijen. Die beginnen officieel pas op 15 november.

Contact is moeilijk te leggen met Nijmeijer. Het huis waar ze verblijft wordt streng bewaakt en de FARC is selectief in het benaderen van de media.

Bevoorrechte positie

De FARC wil niet dat leden van de onderhandelingsdelegatie op Cuba, onder wie Nijmeijer, een bevoorrechte positie in de media krijgen.

Commandant Andres Paris van de rebellenbeweging laat weten dat er daarom op korte termijn hoogstwaarschijnlijk niet veel meer persconferenties worden gegeven.

De FARC zou er een voorkeur voor hebben om alternatieve en sommige internationale media te woord te staan. Evenals enkele Colombiaanse media waarvan de beweging de berichtgeving prijst.

Bekijk beelden van de persconferentie:

Terughoudend

De Colombiaanse regering heeft ook laten weten terughoudend te willen zijn rond de besprekingen die op 15 november in de Cubaanse hoofdstad Havana een vervolg krijgen.

Officieel gingen de vredesonderhandelingen tussen de FARC en de regering van Colombia op 18 oktober in Oslo van start.