WASHINGTON - Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zijn bereid om samen met Democraten een oplossing te vinden voor de aanpak van de Amerikaanse staatsschuld.

Dat zei de voorman van de Republikeinen in het Huis, John Boehner, woensdag in een reactie op de herverkiezing van de Amerikaanse president Barack Obama.

Amerikaanse politici moeten voor het einde van het jaar een compromis zien te sluiten over de aanpak van de overheidsfinanciën. Op die manier moet worden voorkomen dat een reeks belastingverhogingen en bezuinigingen ter waarde van 600 miljard dollar volgend jaar automatisch in werking treden.

Boehner gaf aan dat de Republikeinen, die de meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden, met het Witte Huis willen zoeken naar een oplossing. ''Die moet dienen als een aanbetaling en katalysator voor echte oplossingen die vanaf 2013 helpen het probleem aan te pakken'', stelde hij.

Verhitte strijd

De aanpak van de staatsschuld is de afgelopen jaren de inzet van een verhitte strijd tussen de twee politieke stromingen, die geen millimeter voor elkaar willen wijken. Republikeinen keren zich daarbij tegen hogere belastingen om de financiën op orde te krijgen, terwijl voor Democraten veel bezuinigingen onacceptabel zijn.

Boehner gaf woensdag echter aan dat hogere belastingen onder de juiste voorwaarden acceptabel kunnen zijn.

Alles over de verkiezingen in de VS in ons dossier