ATHENE - De Griekse politie heeft woensdag met traangas en waterkanonnen duizenden demonstranten voor het parlementsgebouw in de hoofdstad uiteengeslagen.

De woedende menigte was daar bijeengekomen uit protest tegen het bezuinigingspakket van de regering, dat woensdagavond in het parlement in stemming komt.

Het protest ontaardde in geweld toen een handvol demonstranten probeerde door een barricade te breken om het parlementsgebouw binnen te komen. Sommige betogers gooiden met benzinebommen naar de politie.

Zo'n 70.000 mensen hadden zich in het centrum van Athene verzameld, volgens de politie. De oppositie repte over 200.000 betogers. De politie hield 70 demonstranten aan. Bij de ongeregeldheden raakten acht agenten gewond.

Samaras

De bezuinigingsmaatregelen van premier Antonis Samaras zullen naar verwachting met een nipte meerderheid worden aangenomen, ondanks verzet van een van de coalitiepartners. De Griekse regering moet 18,5 miljard euro bezuinigen om in aanmerking te komen voor een nieuwe noodlening van de internationale geldschieters.

De parlementaire sessie werd kort onderbroken toen minister van Financiën Yannis Stournaras aankondigde dat de salariskortingen ook zouden gelden voor de parlementaire medewerkers. Die dreigden daarop meteen in staking te gaan, terwijl de oppositie uit protest wegliep. Stournaras herriep later dit voorstel uit angst dat dit het stemproces kon schaden.

Inmiddels ligt het openbare leven in Griekenland voor de tweede dag op rij nagenoeg stil door een algemene staking die de twee belangrijkste vakbonden hebben uitgeroepen.

Alles over de ontwikkelingen in Griekenland in ons dossier