NEW YORK - De nieuwe regering van Libië, die donderdag moet worden ingezworen, moet ervoor zorgen dat er geen straffeloosheid is voor misdaden tijdens de omwenteling vorig jaar, ongeacht de vraag wie de dader en wie het slachtoffer is.

Dit heeft de hoofdaanklaagster van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, Fatou Bensouda, woensdag gezegd voor de VN-Veiligheidsraad in New York.

Het ICC heeft tot nu toe slechts arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen kopstukken van het gevallen Kaddafi-bewind. Maar Bensouda onderzoekt ook aanwijzingen voor misdaden van de voormalige rebellen, die nu in Tripoli aan de macht zijn.

Volgens een rapport van de Verenigde Naties hebben Libiërs die tegen Muammar Kaddafi streden, zich schuldig gemaakt aan moorden, marteling en willekeurige arrestaties. Slachtoffers waren burgers die beschouwd werden als aanhangers van de Gids van de Revolutie.

De nieuwe machthebbers gaven in mei amnestie voor misdaden als die zijn gepleegd om de revolutie tegen Kaddafi ''te steunen of te beschermen''.

Alles over Libië in ons dossier over de onrust in het Midden-Oosten