AMSTERDAM - Wereldwijd wordt er positief gereageerd op de herverkiezing van de Amerikaanse president Barack Obama.

Rusland laat weten zeer te spreken te zijn over de herverkiezing van Obama. Het Kremlin heeft het nieuws over Obama's zege ''erg positief'' ontvangen, liet een woordvoerder van de regering in Moskou weten.

President Vladimir Poetin heeft zijn Amerikaanse ambtgenoot in een telegram gelukgewenst.

De Britse premier David Cameron feliciteert zijn 'vriend' Obama via Twitter. 'Ik kijk er naar uit weer met hem samen te werken', aldus Cameron.

Syrië

Het conflict in Syrië is het eerste dat Cameron wil bespreken met Obama, zo liet hij weten. ''Hier in Jordanië hoor ik afschuwelijke verhalen over wat in Syrië gebeurt'', aldus de Britse premier.

''Het eerste dat ik met Obama wil bespreken is hoe we meer kunnen doen om die crisis op te lossen.''

Merkel

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel toonde zich woensdag in haar nopjes met de herverkiezing van Obama. Ze hoopt hem spoedig te verwelkomen in Duitsland en wenste de president succes en sterkte in zijn tweede termijn.

Ze deed dat in een verklaring waarin ze Obama ook feliciteerde. Merkel zei dat ze de afgelopen jaren in een ''geest van vriendschap'' met Obama heeft samengewerkt.

Ze wil met hem blijven samenwerken en met de VS ''zij-aan-zij'' de uitdagingen op economisch gebied en in de buitenlandse politiek aangaan. Goede banden met Amerika zijn een van de speerpunten in het beleid van Merkel.

Open Verenigde Staten

President François Hollande van Frankrijk ziet de herverkiezing van Obama als een ''duidelijke keuze'' van de Amerikanen voor ''een open, verenigde Verenigde Staten die zich volledig betrokken voelen bij wat er in de wereld gebeurt''.

Volgens de Franse president zullen Frankrijk en de Verenigde Staten nog beter hun best doen om samen de terugkeer van economische groei in beide landen te vergemakkelijken, de werkloosheid te bestrijden en oplossingen te vinden voor crises die ''ons bedreigen, met name in het Midden-Oosten''.

Sterker

De Israelische premier Benjamin Netanyahu meent dat de strategische alliantie tussen beide landen ''sterker is dan ooit''. ''Ik zal met president Obama blijven samenwerken om de belangen te waarborgen die van vitaal belang zijn voor de veiligheid van de Israëlische burgers'', aldus Netanyahu.

De Israëliërs kiezen begin volgend jaar een nieuw parlement. Het is bekend dat Netanyahu een slechte verstandhouding met Obama heeft. De Israëlische premier had veel liever de Republikein Mitt Romney zien winnen.

Netanyahu is bevriend met Romney. Ze hebben lange tijd geleden voor dezelfde onderneming gewerkt. Voorts zijn Republikeinen veel sterker geneigd Israël onvoorwaardelijk te blijven steunen. Binnen de Democratische Partij is kritiek op Israël ook niet alledaags, maar het komt vaker voor dan in de kringen van Romney.

Samenwerking

De Europese Unie kijkt ernaar uit om de ''hechte samenwerking'' met Obama voort te zetten. Dat zeggen voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie en EU-president Herman van Rompuy in een verklaring woensdag over de verkiezingen in de Verenigde Staten.

Van Rompuy heeft Obama via Twitter gelukgewenst. ''Erg gelukkig met de herverkiezing van Obama'', liet hij weten.

Partijcongres

De Chinese president Hu Jintao heeft Obama via een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken gefeliciteerd met zijn herverkiezing.

De Amerikaans presidentsverkiezingen vonden plaats vlak voor het partijcongres van de oppermachtige Chinese Communistische Partij. Tijdens het congres wordt een nieuwe generatie leiders benoemd die de koers van het land de komende jaren zal bepalen.

Vice-president Xi Jinping, de vermoedelijke opvolger van Jintao als president van China, zond felicitaties naar Joe Biden, Obama's running mate en vicepresident.

Raila Odinga, de premier van Kenia waar Obama's vader vandaan komt, brengt Obama en de inwoners van de VS namens het Afrikaanse land zijn felicitaties.

 Lees de column van Charles Groenhuijsen

 Lees ons liveblog (gesloten)

Alles over de verkiezingen in de VS

Kamp Obama/Biden

Barack Obama en zijn vrouw Michelle voor aanvang van zijn overwinningsspeech, samen met Joe Biden en zijn vrouw Jill Tracy. © AFP
Barack Obama staat even stil bij zijn overwinning. © AFP
De herkozen president Barack Obama komt samen met zijn gezin aan in Chicago. © AFP
Luidkeels maken de Democraten duidelijk dat hun president aan zal blijven. © AFP
In Chicago juichen Obama-aanhangers over de uitslag van de verkiezingen. © ANP
De Democraten vieren hun feestje. © AFP
6 november: Uitzinnige Obama-stemmers tonen hun vreugde over de herverkiezing van de huidige president. © AFP
Het Obama-kamp viert de overwinning van de regerend president, Barack Obamma. © AFP
Aanhangers van Obama zien de winst voor hun president bijna verschijnen. © AFP
Twee Obama-aanhangers wachten in spanning op de verkiezingsuitslag. © AFP
De Obama-kiezers hebben zich voor de verkiezingen uitgedost. © AFP
Obama-aanhangers vieren de positieve peilingen van hun president. © AFP
In het Obama-kamp toont men zich zelfverzekerd. © AFP
Obama-kiezers wachten in spanning af. © AFP
Een kiezer op Times Square, New York, toont zijn voorkeur voor Obama. © ANP
Een kantoor van de Democraten ligt er verlaten bij, nadat het meeste campagnewerk erop zit. © AFP
Een kantoor van de Democraten ligt er verlaten bij, nadat het meeste campagnewerk erop zit. © AFP
Veel Obama-kiezers die aanweizg zijn in Chicago zijn vrijwilligers die zich tijdens de campagne van de Democraten hebben ingezet. © Getty
Tijdens de verkiezingsnacht in Chicago laten Obama-supporters hun talisman zien. © AFP
In Chicago is men klaar voor de toespraak van regerend president Barack Obama en diens running mate Joe Biden. © AFP
President Obama belt een kiezer vanuit het hoofdkantoor van de Democraten in Chicago. © AFP
In Chicago worden voorbereidingen getroffen voor de toesrpaak van Obama. © AFP
Buttons voor Obama-kiezers. © ANP
Obama-kiezers in Chicago wachten op de toespraak van hun president. © AFP
Barack Obama en zijn aanhang zwaait naar het juichende publiek. © AFP