AMSTERDAM - De staten Colorado en Washington zijn de eersten in de Verenigde Staten die de verkoop van wiet legaliseren.

Volgens de Denver Post heeft ongeveer 53 van de kiezers een wetswijziging goedgekeurd die recreatief gebruik van marihuana toestaat. De Seattle Times meldt dat ook in Washington een ruime meerderheid voor stemde.

Een aantal andere staten in de VS staan wietgebruik al toe, maar alleen voor medicinale doeleinden.

Volgens Jonathan Caulkins, een professor aan Mellon University in Colorado, is de wet in de staat 'ongekend'. Volgens hem wordt het drugsbeleid zelfs linkser dan dat van Nederland.

Drugstoerisme

Onder de wet mogen gebruikers maximaal 28 gram wiet kopen in speciale winkels. Het bezit daarvan wordt gelegaliseerd, maar openbaar gebruik is nog steeds verboden.

Tegenstanders van de wet zijn bang dat Colorado zal veranderen in een bestemming voor drugstoeristen, en dat meer kinderen drugs gaan gebruiken.

Voor- en tegenstanders haalden bijna 4 miljoen dollar op om campagne te voeren over het wetsvoorstel. De eerste coffeeshops in Colorado moeten in januari 2014 de deuren openen. In Washington zal het komende jaar een systeem van regulering en belasting van wiet worden opgezet.

De verkoop van softdrugs is op nationaal niveau nog verboden. Mogelijk zal dit leiden tot rechtszaken, die moeten verduidelijken of de staten het recht hebben om wiet binnen hun grenzen te legaliseren.

Homohuwelijk

Kiezers in de staten Maryland, Maine en hoofdstad Washington hebben zich dinsdag uitgesproken voor invoering van het homohuwelijk. De federale overheid erkent het homohuwelijk niet.

Het homohuwelijk was al legaal in Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire, New York, Vermont en de hoofdstad Washington. Dat is echter in alle gevallen gebeurd door een wet of een beslissing van een rechter. Nog nooit sprak de bevolking van een staat zich direct uit voor het homohuwelijk.

In de staten Maryland en Washington staat de legalisering van het homohuwelijk ook op het stembiljet. De inwoners van Washington stemmen waarschijnlijk in met legalisering. In Maryland wordt het nog spannend.
 

Volg ons liveblog rond de verkiezingen. (gesloten)

Lees alles over de Amerikaanse verkiezingen in ons dossier.