WASHINGTON - De Democratische Partij lijkt de meerderheid in de Senaat te behouden. De Republikeinen houden bovendien de macht in het Huis van Afgevaardigden in handen.

Kandidaten van de Democraten wisten dinsdag een paar goede overwinningen te boeken in Massachusetts en Indiana. In andere staten wisten Democratische senatoren hun zetel met succes te verdedigen.

De Democrate Elizabeth Warren, professor aan de prestigieuze Harvard Law School in Boston, is de eerste vrouw die in de staat Massachusetts werd gekozen tot senator. In Indiana verraste de gematigde Democraat Joe Donnelly zijn conservatieve tegenstander Richard Mourbrock.

De meest opmerkelijke overwinning in de race om senaatszetels ging naar Tammy Baldwin in de staat Wisconsin. De 50-jarige Democrate is niet alleen de eerste vrouwelijke senator van Wisconsin, ze is ook de eerste openlijk lesbische senator in de VS.

In haar overwinningsspeech liet Baldwin weten dat ze zich van deze historische feiten bewust is, maar dat ze niet meedeed aan de verkiezingen om geschiedenis te schrijven. “Ik deed mee omdat ik een verschil wil maken”, aldus Baldwin.

Bachmann

In de staat Minnesota wist de controversiële politica Michele Bachmann haar zetel in het Huis van Afgevaardigden te behouden. Ze won nipt van de Democraat Jim Graves. De uitslag was lange tijd onduidelijk en werd pas in de nacht van dinsdag op woensdag (lokale tijd) bekendgemaakt.

Bachmann is een prominent figuur binnen de zogeheten Tea Party-beweging, de streng conservatieve tak van de Republikeinse partij.

In andere staten als Florida en Michigan wisten Democratische senatoren hun plaats te behouden. Debbie Stabenow hield zich in Michigan de in Groningen geboren Pete Hoekstra van het lijf. Chris Murphy pakte een senaatszetel in Connecticut.

De Senaat is vergelijkbaar met de Eerste Kamer in Nederland.

Huis van Afgevaardigden

De Republikeinen behouden hun meerderheid in de Amerikaanse Tweede Kamer, het Huis van Afgevaardigden. Het resultaat komt niet als een verrassing.

De Republikeinse vicepresidentskandidaat Paul Ryan heeft zijn zetel in het Huis van Afgevaardigden weten te behouden. De conservatieve politicus hield zich gemakkelijk zijn Democratische uitdager Rob Zerban van het lijf.

Na telling van twee derde van de stemmen in het kiesdistrict stond Ryan op 57 procent tegen 41 procent voor Zerba. De Democraat kan de kloof onmogelijk overbruggen, melden Amerikaanse media.

De Republikeinen verkregen bij tussentijdse verkiezingen in 2010 de meerderheid in het Huis in handen. Dinsdag werden onder meer de prominente Republikeinen John Boehner en Eric Cantor herkozen.

Volg ons liveblog rond de verkiezingen

Dossier presidentsverkiezingen VS