HAVANA - Tanja Nijmeijer en haar collega's van de FARC-delegatie zitten in een streng bewaakt complex aan de westkant van de Cubaanse hoofdstad Havana.

Het complex waar de Colombiaanse rebellen zitten, is voor niemand toegankelijk die geen toestemming heeft van de delegatie zelf, laat een militair weten die bij de slagboom van de enige toegangsweg staat.

De enige voertuigen die er binnenrijden, hebben geblindeerd glas. Het reusachtige terrein bevindt zich aan de kant van de stad waar alle ambassades zitten.

Er worden belangrijke staatsfestiviteiten georganiseerd en het ligt in de buurt van het conventiecentrum, waar alle belangrijke besprekingen met buitenlandse delegaties worden gevoerd.

Voorbesprekingen

Tanja Nijmeijer kwam maandag aan in Cuba, als laatste van de delegatie van de FARC. Dinsdag voerde de FARC-delegatie voorbesprekingen met de Colombiaanse regering over de vredesbesprekingen, die 15 november beginnen.

De voorbesprekingen tussen beide partijen zijn bedoeld om achter gesloten deuren de technische aspecten van de formele onderhandelingen vast te stellen, zei het Cubaanse persagentschap Prensa Latina. Vertegenwoordigers uit Noorwegen (waar de onderhandelingen officieel begonnen), Cuba, Venezuela en Chili waren afwezig.

De grootste rebellengroep van Latijns-Amerika, opgericht in 1964, lijkt eindelijk klaar te zijn voor een wapenstilstand na een lange reeks van tegenslagen. De afgelopen jaren zijn diverse leiders gedood of gevangengenomen. Met nog 9200 gewapende strijders in de gelederen is de groep geslonken tot de helft van het hoogtepunt van de FARC in de jaren '90.

Kopstukken

Dit jaar hebben al 1000 strijders de Colombiaanse rebellenbeweging FARC de rug toegekeerd. Onder de guerrillero's die de wapens hebben neergelegd, zijn kopstukken van de beweging die soms al 10 à 20 jaar lid waren.

Dit heeft de Colombiaanse minister van Defensie, Juan Carlos Pinzón, dinsdag gezegd tijdens de jaarvergadering van Interpol.

Bekijk video van de aankomst:

Bekijk muziekvideo met Tanja Nijmeijer:

<br>