JOHANNNESBURG - Het dwingen van meisjes onder de 18 jaar om in het huwelijk te treden is net zo weerzinwekkend als de apartheid. 

Dat zei Nobelprijswinnaar voor de Vrede en anti-apartheidsstrijder aartsbisschop Desmond Tutu dinsdag.

''Dit is een onderwerp dat ik wil vergelijken met de apartheid in Zuid-Afrika, dat ik onder de aandacht wil brengen met dezelfde passie en dezelfde inzet die ik had in onze strijd tegen de apartheid'', zei hij.

Naar schatting worden ieder jaar wereldwijd 10 miljoen kinderen uitgehuwelijkt. In het West-Afrikaanse Niger wordt zelfs driekwart van de meisjes gedwongen tot een huwelijk voor hun 18e jaar, volgens statistieken van gezondheidsorganisaties.

Gesel

Tutu zei dat als de ''gesel'' niet snel wordt beëindigd, de wereld de millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties voor 2015 kan vergeten. Die zijn erop gericht armoede en honger terug te brengen en toegang tot gezondheidszorg en onderwijs voor iedereen te stimuleren.

De snelheid waarmee kinderen worden weggegeven voor het huwelijk en conflicten en droogte die delen van het Afrikaanse continent teisteren, verslechteren de situatie.