AMSTERDAM - De Britse premier David Cameron zegt dat de Syrische president Bashar al Assad zijn land veilig moet kunnen verlaten als daarmee een einde kan worden gemaakt aan de burgeroorlog.

Dat laat hij weten in een interview met de Arabische TV-zender Al Arabiya.

Cameron stelt dat de internationale gemeenschap moet nadenken over manieren om Assad zo snel mogelijk uit Syrië kunnen halen zodat de rust kan wederkeren in het land.

"Ik bied hem absoluut geen ontsnappingsplan naar Groot-Brittannië aan, maar als hij wil vertrekken moet dat kunnen en moet dat geregeld worden."

Sinds het begin van de onrust in Syrië zijn volgens activisten al meer dan 36.000 mensen om het leven gekomen. De strijd lijkt in een patstelling beland, omdat de rebellen naar eigen zeggen niet de strategische wapens hebben om het leger van Assad effectief te bestrijden. Het ontbreekt hen bijvoorbeeld aan moderne raketten om vliegtuigen en helikopters mee aan te vallen.

Tribunaal

"Uiteraard zie ik Assad na alles wat hij gedaan heeft liever voor een oorlogstribunaal verschijnen", voegt Cameron toe. "Onze prioriteit ligt, gezien de situatie in het land, echter bij het beëindigen van het geweld en het opstarten van een overgangsperiode. Dat kan niet beginnen zolang Assad nog op zijn plek zit."

"Een toekomst zonder Assad, maar waar rechten van minderheden waaronder Christenen moeten worden bewaakt is wat we allemaal willen. Hetzelfde geldt voor een Syrië dat in vrede leeft met de buurlanden. Er zijn grote gevaren als de huidige situatie door mag blijven gaan."

Moordpartijen

In Syrië zijn burgers dagelijks het doelwit van het leger van Assad. Aanhangers en soldaten van de president zijn ook regelmatig het slachtoffer van moordpartijen en aanslagen.

Cameron noemde het uitblijven van internationaal ingrijpen in Syrië eerder een vreselijke smet op de reputatie van de Verenigde Naties. Hardere sancties tegen het regime van Assad werden in de veiligheidsraad meermaals geblokkeerd door diens bondgenoten Rusland en China.

Alle berichten over de onrust in het Midden-Oosten