WASHINGTON - Steeds meer klachten komen binnen over onduidelijkheden en onregelmatigheden bij de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten.

Volg hier ons liveblog van de Amerikaanse verkiezingen

In verscheidene cruciale staten klagen mensen over storingen in apparatuur, onduidelijke regels wat betreft identificatie, verkeerde stembureaus waar ze naar toe worden gestuurd en de dikke stembiljetten.

Onduidelijk is of de klachten een staartje zullen krijgen. De twee kandidaten zijn in een nek-aan-nek race verwikkeld waarin elke stem telt.

Advocaten

Beide kampen hebben legers advocaten het land in gestuurd om toezicht te houden op het electorale proces.

Of de onregelmatigheden leiden tot gerechtelijke stappen is nog niet duidelijk. In 2000 mondden onregelmatigheden uit in een lang juridisch gevecht over wie de presidentsverkiezingen zou hebben gewonnen. Uiteindelijk trok George W. Bush weken later en na tussenkomst van een tot op het bot verdeeld hooggerechtshof, aan het langste eind ten koste van Al Gore.

Swing states

De klachten komen deze verkiezingsdag onder meer uit de 'swing states' Florida, Ohio en Virginia, melden Amerikaanse media. Vooral in Ohio wordt het proces scherp in de gaten gehouden. Daar zou mogelijk de uiteindelijke beslissing kunnen vallen, menen waarnemers.

De beschuldigingen tussen Democraten en Republikeinen vliegen over en weer. Beide kampen beschuldigen elkaar van het verstrekken van valse informatie aan kiezers en het wegsturen van waarnemers van de andere partij.

Beleefdheden

De presidentskandidaten zijn naar elkaar wel beleefd. Ze hebben elkaar bedankt en geprezen voor de gevoerde campagne. Het markeerde een einde aan de vaak spijkerharde campagne van de afgelopen maanden waarin alleen al in de swing states een miljoen veelal negatieve spotjes op tv en radio verschenen.

Te midden van zijn eigen campagnevrijwilligers richtte de huidige president Barack Obama zich via de camera tot zijn rivaal en prees de vrijwilligers van zijn tegenstander.

''Ik wil gouverneur Romney feliciteren met zijn karaktervolle campagne. Ik weet dat zijn aanhangers net zo'n inzet tonen en net zo enthousiast zijn en vandaag net zo hard werken.''

Mitt Romney op zijn beurt prees Obama. "De president heeft een sterke campagne gevoerd. Ik geloof dat hij een goede man is en wens hem en zijn familie het beste. Hij is een goede vader en een goed voorbeeld van een goede vader maar het is tijd voor een nieuwe koers. Het is tijd voor een beter morgen", aldus de Republikein.

Verkeerde dag

Vele duizenden mensen in Florida en in de hoofdstad Washington, hebben telefonisch de verkeerde dag doorgekregen waarop ze kunnen stemmen. Ze kregen te horen dat de verkiezingen op woensdag zijn in plaats van dinsdag.

In Pennsylvania heeft de verwerking van nieuw geregistreerde kiezers vertraging opgelopen, waardoor vele duizenden mensen slechts een voorlopige stem kunnen uitbrengen die eventueel pas in een later stadium wordt geteld.

Uit verscheidene staten komen ook berichten dat een stem op de ene kandidaat door de stemmachine automatisch wordt vertaald in een voorkeur voor de andere presidentskandidaat. Uit Pennsylvania komen beelden dat steun voor Obama verandert in een stem voor Romney. Uit Colorado komen klachten over het tegenovergestelde.

Rijen

De belangstelling om te stemmen in Florida is overweldigend. Volgens media uit de staat zou de opkomst wel eens uit kunnen komen op een record. De wachttijd liep dinsdag op tot zes uur waardoor ook de nodige mensen het voor gezien hielden.

Kiezers die om sluitingstijd nog in de rij staan mogen hun stem alsnog uitbrengen. In de swing state Virginia verwachten verkiezingsofficials ook een zeer hoge opkomst, hoger nog dan in 2008. Overal in de staat stonden de hele dag lange rijen bij de stembureaus.

Sandy

In de staten New York en New Jersey kon een deel van de stembureaus niet open, omdat superstorm Sandy te veel schade heeft aangericht. Honderdduizenden inwoners stelden alles in het werk om hun stem uit te brengen.

In enkele zwaargetroffen gebieden moeten kiezers uitwijken naar stembureaus elders, maar de opkomst is vooralsnog hoog. "Het is belangrijk, want dit is onze dag", zei wachtende kiezer Agim Coma voor een stembureau in New Jersey.

Empire State

Televisiestation CNN zal de uitslag van de verkiezingen dinsdagavond (lokale tijd) laten zien op de top van het Empire State Building in New York.

De uitslag van iedere staat en de kiesmannen die zijn toegewezen aan de kandidaten, zijn te lezen op een speciale verticale LED-verlichte display op de torenspits van de wolkenkrabber in New York.

Romney

De Republikeinse kandidaat Mitt Romney en zijn vrouw Ann hebben hun stem uitgebracht in de stad Belmont, Massachusetts. Op de vraag op wie hij had gestemd, antwoordde hij: ''Ik denk dat u dat wel weet''.

Romney besloot op het laatste moment ook op de dag van de verkiezingen nog campagne te gaan voeren.

Obama

President Barack Obama bracht 2 weken geleden al zijn stem uit in Chicago. Hij wilde het vroegtijdig stemmen bevorderen en was de eerste president die dat deed. Vervroegd stemmen werkt in het voordeel van de Democraten, die op verkiezingsdag doorgaans minder trouw opkomen dan de Republikeinen.

Obama kwam dinsdag onder luid gejuich aan in een campagnekantoor in zijn thuisstaat Illinois. Van daaruit belde hij hoogstpersoonlijk wat kiezers in buurstaat Wisconsin.

Video: Romney brengt stem uit:

Profiel Obama l Profiel Romney

Overzicht Amerikaanse 'swing states'

Het Amerikaanse kiessysteem l Stemregels

Dossier presidentsverkiezingen VS

Amerika kiest nieuwe president

Barack Obama en zijn vrouw Michelle voor aanvang van zijn overwinningsspeech, samen met Joe Biden en zijn vrouw Jill Tracy. © AFP
De herkozen president Barack Obama komt samen met zijn gezin aan in Chicago. © AFP
Mitt Romney en zijn vrouw Ann verlaten het podium na zijn speech waarin hij zijn nederlaag erkende. © AFP
Mitt Romney betrad even voor 7.00 uur (Nederlandse tijd) het podium in Boston voor een speech waarin hij zijn rivaal feliciteerde met diens overwinning en de hoop uitsprak dat Obama succesvol zal zijn in zijn tweede termijn als president van de Verenigde Staten. © AFP
Barack Obama en Joe Biden feliciteren elkaar nadat bekend werd gemaakt dat de Democraten een overwinning zouden boeken. © The White House
De winst van Obama zorgt voor heftige reacties. © AFP
De toren van het Empire State Building laat de overwinning van de Democraten zien. © AFP
Obama-kiezers tonen hun emoties tijdens de viering van hun overwinning. © AFP
In Chicago juichen Obama-aanhangers over de uitslag van de verkiezingen. © ANP
Luidkeels maken de Democraten duidelijk dat hun president aan zal blijven. © AFP
De Democraten vieren hun feestje. © AFP
6 november: Uitzinnige Obama-stemmers tonen hun vreugde over de herverkiezing van de huidige president. © AFP
Het Obama-kamp viert de overwinning van de regerend president, Barack Obamma. © AFP
Aanhangers van Obama zien de winst voor hun president bijna verschijnen. © AFP
Een Republikein toont zijn verslagenheid in Boston. © AFP
Grote verslagenheid in het kamp van Romney. © AFP
Twee Obama-aanhangers wachten in spanning op de verkiezingsuitslag. © AFP
Een voorstander van de Democratische senaatskandidaat Tammy Baldwin volgt de peilingen. Baldwin won in Wisconsin. © AFP
Het Empire State Building laat met LED-lampen zien welke kandidaat er aan kop ligt. © AFP
Romney krijgt steun van zijn kiezers tijdens de Democratenbijeenkomst in Boston. © AFP
Veel media-aandacht tijdens de verkiezingsavond van de Democraten in Boston. © AFP
Op Times Square in New York volgen veel geïnteresseerden de verkiezingen op de grote schermen. © ANP
Romney-kiezers volgend verkiezingen in Las Vegas. © AFP
Een kiezer op Times Square, New York, toont zijn voorkeur voor Obama. © ANP
Zuid-Koreanen volgen de Amerikaanse verkiezingen in Seoul. © Getty
Een kantoor van de Democraten ligt er verlaten bij, nadat het meeste campagnewerk erop zit. © AFP
Een baby in Boulder, Colorado wacht totdat haar moeder een stem heeft uitgebracht. © Getty
In Long Beach, Californië, krijgen kiezers een ander soort advies. © Getty
Een zoon van Mitt Romney, Craig Romney, spreekt tijdens de door de Republikeinen georganiseerde avond in Boston. © Getty
Een meisje bekijkt het stemtafareel dat zich voor haar neus afspeelt in Midland Beach, New York. © ANP
In het Kings Art Center in Ohio liggen de stickers klaar voor de kiezers. © AFP
Op de bijeenkomst van Mitt Romney in Boston kijken Romney-aanhangers naar de uitslagen bij Fox News. © AFP
Een kiezer vervolgt aandachtig de peilingen. © Getty
Een kiezer pakt een sticker nadat hij zijn stem heeft uitgebracht. © AFP
In Los Angeles trekken Obama-supporters alles uit de kast om kiezers te overtuigen. © NU.nl/Jos Bakker
Een 3-jarig meisje draalt in een kieslokaal in Staten Island, New York City. © AFP
In Spanish Springs, Nevada, proberen drie fanatieke Romney-aanhangers passerende automobilisten te overtuigen. © AFP
Een campagnemedewerkster van het team Romney/Ryan belt kiezers op. © ANP
In het Republikeinse kamp oefent men alvast voor de opkomst van Mitt Romney en diens vrouw Ann met twee 'vervangers'. © AFP
De, nu nog, lege zaal in Chicago waar de huidige president zijn opwachting zal maken. © NU.nl/Laura Postma
Felix Rottenberg in gesprek met Geert Mak tijdens de Presidents Night in de Melkweg. De avond en nacht staan in het teken van de Amerikaanse presidentsverkiezingen met onder andere talkshows, live uitslagen, interviews, muziek en films. © ANP
Drie Obama-kiezers lopen rond in Chicago. © AFP
Overal zullen fanatieke aanhangers van zowel Romney als Obama de uitslag van de verkiezingen volgen. © ANP
In Denver, Colorado, lijkt werkelijk alles en iedereen te stemmen. © AFP
Een stemlokaal in het Noorden van Chicago. © NU.nl/Laura Postma
Het logo van de Republikeinen. Ontstaan na de publicatie van een strip in het Amerikaanse tijdschrift Harper's Weekly, in 1874. © AFP
Een kantoor van de Republikeinen in South Haven Michigan. © NU.nl/ddereus
Het stembiljet voor de Amerikaanse verkiezingen 2012 zoals kiezers in Chicago zullen aantreffen. © NU.nl/Jeremiah Posedel
Een collage van televisiebeelden waarop de verschillende partijen om de gunst van de kiezer strijden. © AFP
Een Peruaanse sjamaan voert een voorspellingsritueel uit. © AFP
Obama- en Romneykoekjes in een winkelcentrum in Oakmont, Pennsylvania. © AFP
Een surfer staat met zijn plank te wachten om zijn stem uit te brengen in het kantoor van de kustwacht van Los Angeles. © AFP
In Chicago kunnen kiezers hun stem uitbrengen in een wasserette. © AFP
Bij stembureaus in staten aan de oostkust van de Verenigde Staten hebben zich lange rijen gevormd. © AFP
In Carleton Middle School in Sterling Heights in de staat Michigan wachten kiezers geduldig in de rij. © AFP
Een medewerker van een stembureau in Crawfordville in de staat Florida houdt de rij wachtenden tegen. © Getty Images
De Republikeinse kandidaat Mitt Romney en zijn vrouw Ann stemden rond 14.30 uur Nederlandse tijd in Belmont, in Massachusetts, de staat waarvan hij gouverneur was. © AFP
De New Yorkse burgemeester Mayor Michael Bloomberg(R) brengt onder toeziend oog van vele camera's zijn stem uit in een lokaal stembureau. © AFP
In een stembureau in East Village op Manhattan staan kiezers in de rij. Een deel van de stembureaus in de staten New York en New Jersey niet open, doordat superstorm Sandy te veel schade heeft aangericht. © AFP
In de door superstorm Sandy getroffen Amerikaanse oostkust dinsdag alles in het werk om hun stem uit te brengen. Op Staten Island in New York wordt gebruik gemaakt van tenten en generatoren. © AFP
De eerste stemlokalen in staten aan de Amerikaanse oostkust zijn om 6 uur lokale tijd geopend voor de presidentsverkiezingen. © AFP
In het zwaarbevochten Ohio zijn de stembureaus om 06.30 uur lokale tijd open gegaan. © AFP
Kiezers in de cruciale staat Virginia konden vanaf 6.00 uur terecht in de stemlokalen. © AFP
In swing state Florida konden stemgerechtigden vanaf 7 uur terecht. Voor een stembureau in St.Petersburg wachten mensen in de regen. © Getty Images
De eerste lokale uitslag van de Amerikaanse verkiezingen geven alvast een indicatie van de nek-aan-nek race die er wordt verwacht tussen Barack Obama en Mitt Romney. © AFP
In het gehucht Dixville Notch haalden beide presidentskandidaten evenveel stemmen: ieder vijf. © AFP
Het dorpje in de staat New Hampshire geeft traditioneel de eerste uitslag van de verkiezingen. © AFP
Dit jaar werden de stemmen eerlijk verdeeld, net als in de peilingen, waarin Obama slechts een minieme voorsprong van 2 procentpunt op Romney heeft. © AFP
De allerlaatste campagnebijeenkomst voor Barack Obama vond plaats in Des Moines, Iowa. Na een strijd van achttien maanden is vandaag de beslissende dag voor Obama en zijn opponent Mitt Romney. © AFP
Mitt Romney was een dag voor de verkiezingen onder meer in Florida. © AFP
Later op de avond was Romney in de stad Manchester, New Hampshire. © AFP
Obama heeft zijn campagne voor de presidentsverkiezingen afgesloten in de staat Iowa. © AFP