MOSKOU - President Vladimir Poetin van Rusland heeft minister Anatoli Serdjoekov van Defensie ontslagen. Dat heeft Poetins woordvoerder dinsdag bekendgemaakt. 

De president heeft gouverneur Sergej Sjoigoe van de regio Moskou tot opvolger benoemd.

Sjoigoe was van 1994 tot begin dit jaar minister van Noodsituaties. Hij wordt beschouwd als een van Poetins trouwste bondgenoten.

Zwendel

Serdjoekov is in verband gebracht met een zwendel met onroerend goed bij een onderneming die eigendom van het ministerie van Defensie is. Daarbij zou omgerekend bijna 80 miljoen euro zijn verduisterd.

De justitie viel op 25 oktober de kantoren van de onderneming binnen, nadat ze een onderzoek naar de verduistering had geopend. Serdjoekov, die zijn carrière begon als handelaar in meubels, was in 2007 de eerste niet-militair die minister van Defensie in Rusland werd. Hij was daarvoor directeur van de belastingdienst.

Binnen het ministerie had Serdjoekov machtige vijanden. Zij namen het hem kwalijk dat hij geen militaire carrière had. Ook met zijn hervormingsprogramma voor de krijgsmacht maakte hij zich onpopulair.