AMSTERDAM - De Amerikaanse militair die terechtstaat voor het doden van zestien Afghaanse burgers wist precies wat hij deed.  

Dat heeft de militaire aanklager maandag gezegd tijdens een eerste hoorzitting.

Sergeant Robert Bales keerde na het bloedbad, eind maart, in een cape gehuld in zijn legerkamp terug met het bloed van zijn slachtoffers aan zijn geweer, koppelriem en kleren, vertelde aanklager Jay Morse tijdens de zitting op de legerbasis Lewis-McChord in de staat Washington.

Hij kon zijn ogen niet geloven toen zijn maten hem daar met getrokken wapens bleken op te wachten. Bales wendde zich tot een van hen en zei: "Mac, als je me erbij lapt..."

Negen kinderen

De 39-jarige Bales staat terecht voor zestien moorden en zes pogingen tot moord. Onder de slachtoffers die vielen in een van de ernstigste slachtpartijen van de Amerikaanse oorlog in Afghanistan waren negen kinderen. Uit de hoorzitting van maandag moet blijken of de zaak aan de krijgsraad moet worden voorgelegd.

Bales voert geen verweer. Zijn advocaten bestrijden de bewijzen niet die de aanklager heeft aangedragen. De verdediging stelt dat de sergeant lijdt aan posttraumatische stress en tijdens een eerdere missie in Irak een hoofdwond opliep.

Man on Fire

Volgens aanklager Morse oogde Bales volkomen normaal in de uren voordat hij op 11 maart een slachting aanrichtte. Hij keek met zijn maten de film Man on Fire, over de bloedige wraakoefening van een voormalige CIA-agent. Vlak voor hij de basis verliet vertelde hij een collega dat hij ongelukkig was met zijn gezinsleven en dat de Amerikaanse troepen een recente bermbomaanslag sneller moesten vergelden.

Vervolgens zou Bales zwaarbewapend zijn weggeglipt naar de dorpen Balandi en Alkozai, waar hij in twee etappes op moordcampagne ging. Tussendoor deed hij het legerkamp nog even aan, en vertelde een collega wat hij zojuist had gedaan. Die vatte Bales' relaas op als een slechte grap, en maakte er verder geen woorden aan vuil.

Voor de hoorzittingen is twee weken uitgetrokken. Via een videoverbinding komen ook Afghaanse ooggetuigen aan het woord.