WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama ligt 2 procentpunt voor op zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney in de race voor het Witte Huis.

Dit blijkt maandag uit de laatste peiling van Reuters/Ipsos, een dag voor de verkiezingsdag.

Van de 4725 kiezers die het bureau in het hele land ondervroeg, zei 48 procent de Democraat Obama te steunen en 46 procent was voor de voormalige gouverneur uit Massachusetts Romney.

In Florida gaat Romney echter aan de leiding met 48 procent van de stemmen, tegenover 47 procent voor Obama. Florida is de 'swing state' met de meeste kiesmannen (29) en is daarom erg belangrijk voor de definitieve uitslag van de verkiezingen.

Ohio

In Ohio zou Obama aan de leiding gaan met 50 procent van de stemmen. Romney zit daar 4 procentpunt achter. In Virginia en Colorado liggen de Democraten respectievelijk 2 en 1 procentpunt voor op de Republikeinen.

Obama en Romney lieten maandag hun laatste smeekbeden horen in de gunst om de kiezer. Beide presidentskandidaten bezochten nog een aantal belangrijke 'swing states' in de hoop de overgebleven zwevende kiezers te paaien.

'Thuisbasis'

De Amerikaanse presidentskandidaten zullen het verloop van de verkiezingen op 6 november volgen vanuit respectievelijk Chicago (Obama) en Boston (Romney). De kandidaten beschouwen deze steden als hun thuisbasis.

Op dinsdag komen de partijen bij elkaar op hun eigen partijbijeenkomst om het verloop en de uitslag van de verkiezingen te volgen. Het campagneteam van Democraat Obama komt bijeen in Chicago in het McCormick Convention Center, het team van Republikein Romney zal dat doen in het Boston Convention & Exhibition Center in Boston.

Alle berichten over de verkiezingen in de VS