ATHENE - Een golf van stakingen en protesten is maandag begonnen in Griekenland, op het moment dat de regering nieuwe bezuinigingen kracht probeert bij te zetten.

Maandag reed de metro in Athene niet, terwijl maar één tramlijn in gebruik was en ook taxichauffeurs hun werk hadden neergelegd.

Ook de nieuwsvoorziening ligt 24 uur plat. Medewerkers van elektriciteitsbedrijven gaan vanaf maandagavond 48 uur staken; het is niet duidelijk of dit voor stroomuitval zorgt.

De twee grootste vakfederaties hebben bovendien voor dinsdag en woensdag een algemene staking aangekondigd, waaraan ook banken en veerdiensten meedoen. Die dagen staan in Athene grote demonstraties op het programma.

De Griekse regering presenteert maandag een bezuinigingspakket aan het parlement. Het is de verwachting dat de volksvertegenwoordigers woensdag instemmen met de bezuinigingsmaatregelen en belastingverhogingen die 13,5 miljard euro moeten opleveren.

Het pakket is noodzakelijk om aanspraak te kunnen blijven maken op de noodleningen van de EU en het IMF. De maatregelen wekken echter grote weerstand op in Griekenland, waar de economie al jaren krimpt en de werkloosheid is opgelopen tot ongeveer 25 procent.

Alles over Griekenland in ons dossier