VATICAANSTAD - De tweede verdachte in het 'Vatileaks-schandaal', Claudio Sciarpelletti, is maandag voor de rechtbank van het Vaticaan verschenen.

De 48-jarige computerexpert zou de butler van paus Benedictus XVI , Paolo Gabriele, hebben geholpen bij het naar buiten brengen van vertrouwelijke documenten. Daaruit bleken corruptie en machtsspelletjes in het Vaticaan.

Tijdens de hoorzitting van maandag kwamen vooral technische kwesties aan bod. Sciarpelletti liet ook weten dat Gabriele niet meer dan een kennis van hem was en dat hij geen nauwe banden onderhield met de butler.

Gabriele is vorige maand tot anderhalf jaar cel veroordeeld voor diefstal van vertrouwelijke documenten. De Vaticaanse politie vond een aan de butler geadresseerde envelop in Sciarpelletti's bureau.

Jaar celstraf

Sciarpelletti kan een celstraf krijgen van een jaar als hij schuldig wordt bevonden. Het lekken van de documenten was gênant voor het Vaticaan.

Het zet daarom spoed achter het proces. Het laat het al maandenlang voortwoekerende schandaal het liefst snel achter zich. Zaterdag is de tweede en mogelijk al laatste hoorzitting.