KIEV - In vijf districten in Oekraïne moeten de verkiezingen overnieuw worden gehouden.

Dit heeft de centrale kiescommissie maandag besloten op het moment dat ruim 2000 mensen in het centrum van hoofdstad Kiev demonstreerden tegen vermeende fraude bij de parlementsverkiezingen van vorige week.

De kiescommissie vroeg het parlement een datum vast te stellen voor nieuwe verkiezingen in de vijf districten. Volgens de commissie is het onmogelijk gebleken om met zekerheid de uitkomst in die districten vast te stellen als gevolg van tal van onregelmatigheden tijdens de stembusgang.

Maar oppositieleiders betwisten de verkiezingen in zeker 12 wijken waarvan ze zeggen dat die was voorgekookt door president Viktor Janoekovitsj' partij. Ze kondigden aan naar de rechter te stappen om hun kandidaten tot rechtmatige winnaars uit te roepen zonder een nieuwe stemming.

28 oktober

De politieke spanningen in Oekraïne zijn gestegen nu de autoriteiten er nog steeds niet in zijn geslaagd de eindresultaten bekend te maken van de verkiezingen van 28 oktober.

De regerende Partij van de Regio's van president Janoekovitsj heeft de overwinning van de verkiezingen geclaimd. Naar verwachting kan de partij van Janoekovitsj rekenen op een kleine meerderheid in het nieuwe parlement. Volgens internationale waarnemers maakte zijn partij gebruik van staatsfondsen en -faciliteiten om campagne te voeren.