AMSTERDAM - Het lichaam van wijlen de Palestijnse leider Yasser Arafat wordt op 26 november opgegraven.

Een Zwitsers team en een groep Franse onderzoekers zien toe op de opgraving en nemen monsters voor nader onderzoek. De Zwitsers zijn inmiddels al in Ramallah aangekomen. Dit heeft een ingewijde bron maandag gezegd.

Het lichaam van Arafat wordt opgegraven om te proberen de precieze doodsoorzaak te achterhalen. Eerder dit jaar ontdekten Zwitserse onderzoekers het radioactieve polonium-210 op kledingstukken van Arafat, waardoor de vraag rees of de Palestijnse leider mogelijk is vergiftigd. Arafats weduwe Suha vroeg naar aanleiding daarvan afgelopen zomer om het Franse onderzoek.

Afzonderlijk

De twee teams doen afzonderlijk van elkaar onderzoek. Ze krijgen volgens Palestijnse bronnen maar een keer de kans om de benodigde monsters te nemen. De opgraving zou in beslotenheid moeten gebeuren, maar dat zal niet meevallen: de Palestijnse leider rust in een reusachtig mausoleum naast het regeringscentrum in Ramallah.

Volgens de officiële lezing is Arafat in november 2004 overleden na een beroerte. In de laatste weken van zijn leven was Arafat echter ziek en de oorzaak hiervan is altijd onduidelijk geweest.