AMSTERDAM - Kiezers in sommige delen van de staat New York krijgen mogelijk een extra dag om hun stem uit te brengen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Dat zegt een woordvoerder van de New Yorkse kiescommissie tegen CNN. Als in bepaalde county's van de staat de opkomst dinsdag minder is dan 25 procent, als gevolg van de superstorm Sandy, kunnen functionarissen vragen om een extra verkiezingsdag.

Dat is volgens de woordvoerder Thomas Connolly nog nooit eerder gebeurd in New York. Connolly: "Zal de opkomst laag zijn? Moeilijk te zeggen. Waarschijnlijk wel, maar het hangt ervan af of mensen andere prioriteiten hebben."

De kiescommissie zou een verzoek voor een extra dag in overweging nemen. Als het verzoek wordt goedgekeurd, moet er binnen twintig dagen na dinsdag een nieuwe verkiezingsdag worden gepland.

Maatregelen

Sandy heeft vorige week grote schade toegebracht aan het noordoosten van de Verenigde Staten. Vele Amerikanen zitten nog zonder stroom. De autoriteiten nemen extra maatregelen om ervoor te zorgen dat burgers dinsdag toch gaan stemmen.

Zo mogen kiezers in New Jersey die hun huis hebben moeten verlaten, hun stem uitbrengen per mail of fax. In stembureaus die zonder stroom zitten, kunnen bewoners stemmen met een papieren stembiljet in plaats van met een stemmachine. Sommige stembureaus in New York worden van stroom voorzien met draagbare aggregaten.

Lees meer over de Amerikaanse presidentsverkiezingen