ANTWERPEN - In Antwerpen is voor de tweede keer dit jaar een pasgeboren baby neergelegd in het zogeheten vondelingenluik. Het jongetje, dat het goed maakt, werd op zaterdag achtergelaten.

De autoriteiten proberen de moeder op te sporen. Meldt die zich niet binnen 6 maanden, dan wordt een adoptieprocedure gestart.

De baby krijgt voorlopig de achternaam De Kleine. Het te vondeling leggen van een kind is in België, net als in Nederland, strafbaar.

Het vondelingenluik is een verwarmde couveuse, waar ongewenste baby's in kunnen worden neergelegd. Het ingebouwde alarm waarschuwt de beheerder, de liefdadigheidsorganisatie Moeders voor Moeders.

Sinds het vondelingenluik in 2000 werd geopend, zijn er vier baby's in achtergelaten. De eerste drie keren waren in 2007, in 2009 en afgelopen zomer.

Uiterste nood

Ook in Nederland wordt soms gesproken over het oprichten van een vondelingenluik waar ouders in uiterste nood hun baby kunnen achterlaten.

Voorstanders noemen het een beter idee dan een baby in een vuilcontainer gooien, maar tegenstanders denken dat zo'n luik de drempel verlaagt om een kind te vondeling te leggen.