CAÏRO - De koptische kerk in Egypte heeft zondag een nieuwe paus gekozen.

De 59-jarige bisschop Tawadros, een naaste medewerker van waarnemend paus Pachomios, is gekozen als nieuwe kerkvader.

De keuze werd gemaakt door een jonge misdienaar die geblinddoekt een plastic balletje uit een kristallen miskelk koos. In drie plastic balletjes zaten de namen van de kandidaten die vorige week werden gekozen.

De misdienaar moest geblinddoekt een balletje uit de kelk halen, omdat hiermee volgens de kopten de wil van God wordt weerspiegeld. Eerder dit jaar overleed paus Shenouda III op 88-jarige leeftijd. Hij had veertig jaar leiding gegeven aan de koptische kerk.

Niet gemakkelijk

De nieuwe paus krijgt het niet gemakkelijk: zo'n tien procent van de Egyptische bevolking is christen. Velen vrezen voor hun toekomst, vanwege de opkomst van het islamisme in het land. Streng-islamitische partijen krijgen steeds meer politiek invloed, zeer tegen de zin van liberale en seculiere groepen.

De kern van de verdeeldheid is de rol van de islam in de nieuwe grondwet van het land. Islamisten willen deze rol uitbreiden, terwijl de liberale en seculiere groepen daar op tegen zijn.

De vooruitzichten van een steviger rol van de islam in de wetgeving maakt dat de zorgen over marginalisering van christenen alleen maar toenemen.

Alles over de situatie in Egypte