NEW YORK - Steeds meer tankstations heropenen de deuren in de door superstorm Sandy getroffen agglomeratie New York.

Dat blijkt uit cijfers van overheidsbureau Energy Information Administration (EIA).

Direct na de storm kampte het gebied met een groot brandstoftekort. Vrijdag werd besloten het leger in te zetten om brandstof op te kopen en naar het noordoosten van de Verenigde Staten te vervoeren.

Inmiddels kan op de meeste plaatsen in New York weer getankt worden. De EIA schat dat 38 procent van de tankstations in het stedelijk gebied zaterdag nog geen benzine verkocht. Een dag eerder was dat nog 67 procent van de benzinestations.

Uren wachten

Het benzinetekort zorgde de afgelopen dagen voor chaotische taferelen en lange rijen auto's bij pompstations. Bestuurders moesten vaak uren wachten op hun benzine. Uit voorzorg was de politie zaterdag met extra mensen aanwezig bij tankstations, nadat agenten vrijdag zeker tien mensen arresteerden die ruzie maakten over voordringen. Nog eens vijf mensen werden zaterdag in de boeien geslagen bij tankstations.

Vele Amerikanen zitten nog wel zonder stroom. Geschat wordt dat nog zo'n 3 miljoen huishoudens en bedrijven in het door de storm getroffen gebied in de oostelijke staten het zonder moeten stellen.

110 doden

Het dodental als gevolg van Sandy is in de VS is gestegen tot zeker 110. In New Jersey werden nog 9 lijken gevonden, waardoor het totale dodental in de zwaar getroffen staat op 22 komt te staan. New York stelde het dodental naar beneden bij van 41 naar 40, aldus Amerikaanse media.

Voordat Sandy maandag zijn verwoestende kracht boven het Noord-Amerikaanse vasteland ontvouwde, had de storm in Caraïbisch gebied al 69 mensenlevens geëist.