WASHINGTON - Enkele dagen voor de Amerikaanse verkiezingen, dinsdag, lijkt er geen peil op de uitslag te trekken.  

Peilingen in de twee belangrijkste van de zogenoemde swing states, die beslissend zullen zijn voor de uitslag, spreken elkaar tegen.

Volgens een peiling van NBC en Wall Street Journal ligt de Democraat Barack Obama in Ohio met 51 procent tegen 45 procent voor op zijn Republikeinse tegenstrever Mitt Romney.

Een onderzoek in opdracht van persbureau Reuters geeft echter slechts een miniem verschil van 46 procent voor Obama en 45 procent voor Romney. Sinds 1960 is niemand meer president van de VS geworden zonder Ohio te winnen, waar 18 kiesmannen zijn te vergeven.

Florida

In Florida is het verschil volgens NBC 2 procent (49 voor Obama, 47 voor Romney). Bij Reuters gaan zij gelijk op met 47 procent. Florida levert 29 kiesmannen voor het college dat uiteindelijk de president gaat kiezen en is daarmee de belangrijkste swing state.

Romney en Obama voeren dit weekeinde campagne in diverse staten. Beiden zullen onder andere in Ohio actief zijn. Bij Obama staan verder Wisconsin, Iowa en Virginia op het programma. In die laatste staat heeft Obama volgens de Reuters-peiling al een voorsprong van 3 procentpunten. Romney doet onder andere ook Iowa en Colorado aan. In die laatste staat is Romney al in het voordeel met 2 procentpunten. 

Alle berichten over de verkiezingen in de VS in ons nieuwsdossier