NEW YORK - New York City kreeg zaterdagochtend vroeg (plaatselijke tijd) een belangrijk stukje nachtelijke skyline terug doordat op het zuidelijke puntje van Manhattan de lichtjes weer zijn aangegaan.

De elektriciteit is daar hersteld. De stroom was uitgevallen door de orkaan Sandy in de nacht van maandag op dinsdag.

Nog lang niet overal was zaterdag echter de elektriciteit hersteld. Geschat werd dat nog zo'n 3 miljoen huishoudens en bedrijven in het door de storm getroffen gebied in de oostelijke staten het zonder moesten stellen.

President Barack Obama drukte zaterdag in zijn wekelijkse radio- en internettoespraak slachtoffers op het hart dat ze op de hulp van de staat en hun medeburgers kunnen rekenen.

Zittend president en kandidaat voor de Democraten Obama en zijn Republikeinse tegenstrever Mitt Romney zijn hun laatste weekeinde voor de verkiezingen op 6 november ingegaan.

Bekijk hier de eerste beelden uit New York:

Metro

De metro in New York reed zaterdag weer voor ongeveer 80 procent. Dat liet de gouverneur van New York, Andrew Cuomo, weten. Hij zei dat dit weekeinde meer lijnen weer zouden gaan rijden.

De metro was zondagavond stilgelegd wegens de komst van de orkaan. Veel metrostations liepen onder water doordat het water rond New York werd opgestuwd en de straten blank kwamen te staan.

Donderdag reed voor het eerst sinds de storm weer een metro.

De gouverneur meldde dat tot nu toe bijna 30 miljoen liter brandstof, vooral benzine, is geleverd aan New York en omgeving sinds de haven van de Amerikaanse stad weer openging. Dit weekeinde komt daar ruim 100 miljoen liter bij. Inwoners van het gebied kampen door de storm met een groot tekort.