TOKYO - Leden van een Japanse overheidsinstantie die over veiligheidsmaatregelen voor kernreactoren gaat hebben geld gekregen van nutsbedrijven of producenten van kerncentrales.

Dat heeft toezichthouder NRA vrijdag gezegd.

De NRA zei vrijdag dat hoogleraar Akio Yamamoto van de Nagoya-universiteit de afgelopen drie jaar omgerekend zo'n 263 duizend euro kreeg voor onderzoek naar reactoren.

Van dat bedrag kreeg hij ruim 61 duizend euro van een dochteronderneming van Tokyo Electric Power (Tepco), de beheerder van de kerncentrale die vorig jaar zwaar werd getroffen door de aardbeving en de tsunami.

Drie collega's

Volgens de NRA hebben nog drie collega's van Yamamoto geld gekregen van de kernindustrie. Zo kreeg Akira Yamaguchi, een hoogleraar aan de universiteit van Osaka, ruim 97 duizend euro. Een derde daarvan was afkomstig van Mitsubishi Heavy Industries, dat kerncentrales bouwt.

Het ontvangen van de fondsen is niet illegaal, maar het kan wel vragen oproepen over de neutraliteit van de toezichthouders, aangezien de industrie een financieel belang zou hebben bij minder strenge regels.

NRA

Voorheen vielen de toezichthouders onder hetzelfde ministerie van de kernindustrie promoot. De NRA werd dit jaar opgericht nadat de roep om een onafhankelijke waakhond in de kernindustrie steeds luider was geworden.

Een Japanse krant, de Tokyo Shimbun, schreef zaterdag dat deze transacties een teken zijn van 'het risico dat de veiligheidsmaatregelen slap uitpakken om de nutsbedrijven tevreden te houden'.